15 Μαΐ 2013

Άντρου Κυπριανού:Η Κύπρος καταστράφηκε σε μία νύχτα


Άντρος: «Η Κύπρος καταστράφηκε σε μία νύχτα» Σχέδιο εναλλακτικής επιλογής για λύση εκτός τρόικας και μνημονίου αναζητά το ΑΚΕΛ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα και έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική και πολιτική ηγεσία.Μιλώντας σήμερα σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα της κυπριακής οικονομίας τα οποία, όπως είπε, «προκύπτουν από τις πολιτικές επιλογές της ΕΕ, που ακολουθούνται όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν σε επίλυση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης με τις ίδιες συνταγές που οδήγησαν στην κρίση».
Σύμφωνα με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, η μεγάλη στροφή στις επιλογές για τη διάσωση Κύπρου έγινε μετά τις προεδρικές, καθώς μέχρι τότε η ΕΕ έλεγε ότι θα στήριζε την Κύπρο με το συνολικό ποσό που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, ενώ «μετά τις εκλογές απαίτησε να στηρίξει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήταν και το μεγάλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να καταστραφεί η Κύπρος ως χρηματοπιστωτικό κέντρο σε μία νύχτα».
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα στην πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων «που πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».
Εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών οργανισμών, που όπως είπε «διαδραματίζουν ρόλο τόσο για την εθνική ασφάλεια και όσο και για την κοινωνία και στηρίζουν την οικονομία και το κράτος με τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στις ανησυχίες ότι πέρα από οικονομία «η τρόικα μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων και σε άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και το φυσικό πλούτο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ μελετά συγκροτημένο σχέδιο μετάβασης από το ευρώ, ο κ. Κυπριανού απάντησε θετικά, λέγοντας ότι τίθεται υπό μελέτη «ένα συγκροτημένο σχέδιο εναλλακτικής επιλογής δίχως να προκαθορίζουμε ποια θα είναι αυτή η επιλογή». Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε έχουν αξιοποιηθεί «ομάδες επιστημόνων» και ξεκαθάρισε ότι η όποια επιλογή «θα είναι πάρα πολύ δύσκολη».
«Θα σκεφτούμε και θα δούμε μέσα από μία συγκριτική ανάλυση τι είναι καλύτερο για τον κυπριακό λαό, η παραμονή στο μνημόνιο – γνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αφετηρία και θα τίθεται διαρκώς η απαίτηση για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων – ή να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο, ο οποίος κατά την άποψη μας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές. Θα αποφασίζουμε εμείς για τα θέματα τα οποία μας αφορούν και μπορούμε να πάρουμε μέτρα έξω από την ευρωζώνη πλέον, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πιο σύντομη αντιμετώπιση των προβλημάτων», πρόσθεσε.
Τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν το εναλλακτικό σχέδιο του ΑΚΕΛ και μία ενδεχόμενη πρόταση για έξοδο από το ευρώ παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τη Δευτέρα, μη θέλοντας να προκαταλάβει το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι δε ότι «ιδεοληψίες και προσπάθεια περιχαράκωσης γύρω από δογματικές λύσεις δεν εξυπηρετούν».
Ερωτηθείς για το κούρεμα των καταθέσεων των ταμείων προνοίας ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε φέρει πρόταση στη Βουλή για την προστασία τους, η οποία απορρίφθηκε και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να παρουσιάσει μία νέα. Ωστόσο όπως είπε χθες υπήρξε «ξαφνική μετακίνηση» και τα ταμεία προνοίας εξαιρέθηκαν από τα κεφάλαια που έχουν κουρευτεί μόνο με 27%, με αποτέλεσμα όπως είπε σήμερα να μην γνωρίζει κανείς πιο θα είναι το τελικό ποσό που θα χάσουν. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θέλει λύση «που να εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν εκτεθειμένοι» και δεν θα χάσουν τα λεφτά που έχουν πληρώσει.
Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην οποία ζητούσε στήριξη της κυπριακής οικονομίας, ύψους 400 εκ. Ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία ΕΕ, καθώς η ΕΕ που «με τις αποφάσεις της έχει οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, έχει υποχρέωση να βοηθήσει», προσθέτοντας ωστόσο ότι η απάντηση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν».
Ερωτηθείς για τη θέση του ΑΚΕΛ σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης του χρυσού της Κύπρου, δήλωσε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ «με όλες αυτές τις αποφάσεις», λέγοντας ότι «ο χρυσός και η κρατικοί οργανισμοί αυτοί την κρίσιμη περίοδο θα ξεπουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές» και πρόσθεσε ότι «όλες αυτές είναι απαιτήσεις που τίθενται από την τρόικα, με πάρα πολλή υστεροβουλία». Εκτίμησε δε ότι «πώληση του χρυσού σημαίνει περιορισμός των επιλογών που μπορεί να έχει ο κυπριακός λαός και εμείς δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις επιλογές μας. Θα πρέπει να είναι όλες ανοιχτές και ο κυπριακός λαός να αποφασίσει για το ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ήδη από προεκλογική εκστρατεία είχε αναπτυχθεί αρθρογραφία που φιλοδοξούσε να δημιουργήσει κλίμα νέας διαδικασίας στο Κυπριακό και εντάθηκε και μετεκλογικά, από μερίδα του διεθνούς τύπου, καθώς και από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, «οι οποίοι με αφορμή την οικονομική κρίση θεώρησαν ότι δημιουργούνται δεδομένα επιβολής λύσης στο Κυπριακό», σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι του κυπριακού λαού.
Το ΑΚΕΛ όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού ήταν πάντα προσηλωμένο στην κατεύθυνση της λύσης και συνεχίζει να το κάνει, λέγοντας ωστόσο ότι πρέπει πριν από την οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να επαναβεβαιωθεί πλαίσιο λύσης και να υπάρξει δέσμευση από την τ/κ πλευρά ότι θα καταθέτει προτάσεις εντός αυτού του πλαισίου, που έχει συμφωνηθεί με τη διεθνή κοινότητα και επαναβεβαιωθεί με ψηφίσματα ΗΕ και άλλων χώρων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διεμήνυσε ότι «σε καμία περίπτωση η οικονομική κατάσταση δεν θα μας οδηγήσει σε αποδοχή κακής λύσης στο Κυπριακό» και υποχώρηση από τις συμφωνημένες αρχές.

a 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: