Παγίδες Ε.Ε. στη φοροαποφυγή εταιρειών
Μελετά την υποχρεωτική αναφορά των φόρων που καταβάλλουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες να δηλώνουν πόσο φόρο πληρώνουν σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται, στην προσπάθεια να περιορίσει τη φοροαποφυγή.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επίτροπος που είναι αρμόδιος με την εσωτερική αγορά της Ε.Ε., δήλωσε χθες από το Αμστερνταμ ότι οι κανόνες που θ’ ακολουθούν οι τράπεζες από το 2015, αναφέροντας λεπτομερώς τα κέρδη, τους φόρους και τις επιδοτήσεις ανά χώρα, θα έπρεπε να ισχύσουν και για άλλες εταιρείες.
«Θα επεκτείνουμε αυτές τις υποχρεωτικές αναφορές σε μεγάλες εταιρείες και σε ομίλους», είπε ο Γάλλος επίτροπος. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες το ζήτημα της φοροαποφυγής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς αποκαλύπτεται ότι πολλές από αυτές πληρώνουν ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό, φόρο παρά το γεγονός ότι αναφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εβδομάδας η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Apple αποκαλύφθηκε ότι πληρώνει ελάχιστο ή καθόλου φόρο επί κερδών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς διοχετεύει τα κέρδη μέσω θυγατρικών της στην Ιρλανδία. Η έκταση της φοροαποφυγής της Apple δεν ήταν τόσο εύκολο ν’ αποκαλυφθεί, καθώς οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες ν’ αναφέρουν έσοδα, κέρδη και φόρους ανά χώρα. Η ίδια η αμερικανική εταιρεία επιμένει ότι πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν ανάλογα με το φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας όπου λειτουργεί.
Ακτιβιστές που προωθούν τη δίκαιη φορολογία υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη εταιρειών που πληρώνουν πολύ χαμηλούς φόρους πλήττει τη φήμη τους. Την ίδια στιγμή πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο και σχεδόν όλες στην Ευρώπη λαμβάνουν επί χρόνια μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών στην προσπάθεια τους να μειώσουν δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Η αποκάλυψη ότι πολλές εταιρείες δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο έχει εξοργίσει πολλούς πολίτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Οι μεγάλες εταιρείες αντιτίθενται στο μέτρο της ανά χώρα αναφοράς των εσόδων, κερδών και φόρων που πληρώνουν, υποστηρίζοντας ότι θ’ αυξηθεί κατά πολύ ο διοικητικός τους φόρτος εργασίας.
Υλοποιήσιμη πρόταση
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρόταση Μπαρνιέ θα μπορούσε να γίνει σχετικά εύκολα νόμος, απλώς με την τροποποίηση υπάρχουσας νομοθετικής πρότασης. Ετσι, θα ήταν δυνατό οι νέοι κανόνες να ισχύσουν από το 2015 αφότου προηγουμένως έχουν συμφωνηθεί και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νωρίτερα εφέτος τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να αναγκάσουν τις τράπεζες να δηλώνουν τα κέρδη τους ανά χώρα όπου λειτουργούν, ενώ υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ οι πετρελαϊκές και εξορυκτικές εταιρείες να δηλώνουν τους φόρους που πληρώνουν στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), όλο και πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες που μεταφέρουν τα κέρδη από τη χώρα όπου παρήχθησαν σε φορολογικούς παραδείσους. Η Ομάδα των 20 (G-20) έχει ζητήσει από τον ΟΟΣΑ να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η σχετική έκθεση αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, κ. Ντέιβιντ Κάμερον, το πρόβλημα της φοροαποφυγής από πλευράς επιχειρήσεως θα συζητηθεί στην ετήσια συνάντηση κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G-8), η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βόρειο Ιρλανδία. Ωστόσο, αξιωματούχοι εκτιμούν πως δεν θα πρέπει ν’ αναμένεται η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΟΟΣΑ
a 3 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου