Προτείνει να έχει η ευρωζώνη δικό της Πρόεδρο
Αποδυναμωμένος από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη Γαλλία, η οποία έχει μπει επισήμως σε ύφεση με την ανεργία στο 10,6%, ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε αποφασιστικός, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της δεξιάς αντιπολίτευσης περί αδράνειας. Σε δίωρη συνέντευξη Τύπου,
με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της προεδρίας, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του και προανήγγειλε ότι η δεύτερη χρονιά της θητείας του θα τεθεί υπό το σύνθημα της «επίθεσης», με πρώτο στόχο μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να βγει η Ευρώπη από το «λήθαργο». «Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει, θ' αποτύχει, θα σβηστεί από το χάρτη και από το όραμα των λαών», είπε ο Γάλλος πρόεδρος δίνοντας στον εαυτό του δύο χρόνια για να χαράξει «το περίγραμμα» μιας πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και εξαίροντας τη σπουδαιότητα του γαλλογερμανικού άξονα σε μια τέτοια προσπάθεια.
Η πρωτοβουλία Ολάντ για την Ευρώπη βασίζεται σε τέσσερα βασικά σημεία, με πρώτο τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης «με έναν πραγματικό πρόεδρο με μακρά θητεία», η οποία θα εξετάζει τις βασικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα λαμβάνουν τα κράτη-μέλη, θα είναι υπεύθυνη για την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα έχει τη δυνατότητα κατάρτισης προϋπολογισμού κι έκδοσης ομολόγων.
Το δεύτερο σημείο αφορά την ενεργοποίηση κοινοτικών πόρων (6 δισ. ευρώ) υπέρ της επιμόρφωσης και της απασχόλησης των νέων. Ο κ. Ολάντ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ευρωπαϊκής «στρατηγικής επενδύσεων για τις νέες τεχνολογίες και στα συστήματα επικοινωνίας» και μιας «ευρωπαϊκής κοινότητας της ενέργειας», με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών για την προώθηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών.
«Το παράδοξο με την Ευρώπη είναι ότι, αν και είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου, αντιμετωπίζεται σαν μια άρρωστη ήπειρος, σε παρακμή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι «αυτό που πλήττει την Ευρώπη είναι η ύφεση, που προκλήθηκε από πολιτικές λιτότητας, και χτυπά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».
(Πηγές: Reuters-AFP-ΑΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου