Η Morgan Stanley φτάνει να μιλήσει και για το ενδεχόμενο η Γερμανία να πάρει την απόφαση να διαλύσει την ευρωζώνη, καθώς "η Ελλάδα... α λα Lehman" μπορεί να είναι πάνω από μια περίπτωση, όχι μεμονωμένη
Η Morgan Stanley πηγαίνει πιο μακριά λέγοντας ότι η «σωτηρία» της Ελλάδας αγκαζέ με το ΔΝΤ μπορεί να δείξει ότι δεν κινδυνεύει μόνο η Ελλάδα και ότι θα χρειαστούν νέα πακέτα σωτηρίας και για άλλες χώρες του ευρώ. Ηδη γίνεται λόγος για προκαταρκτικό πακέτο Πορτογαλικού χρώματος.
Η Morgan Stanley φτάνει να μιλήσει και για το ενδεχόμενο η Γερμανία να πάρει την απόφαση να διαλύσει την ευρωζώνη, καθώς "η Ελλάδα... α λαLehman" μπορεί να μην είναι η μοναδική περίπτωση.
Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που ακόμα και η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, αντιμετωπίζουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και ελλείμματα που απαιτούν αναχρηματοδότηση. Σε συνθήκες αναιμικής ακόμη κατάστασης για τις οικονομίες που μπορεί να φέρει υψηλότερα επιτόκια δημόσιου δανεισμού διεθνώς -και στις ΗΠΑ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γ. Σόιμπλε εξετάζει τις τελευταίες ημέρες τον τρόπο με τον οποίο η χώρα του θα δώσει τη βοήθεια στην Ελλάδα. Παράλληλα επιδιώκει να «θωρακίσει» νομικά την λύση αυτή, δεδομένου ότι ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας δηλώνουν, ότι θα προσφύγουν εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.
Ένα μέσο γι αυτό, θα ήταν ένας πρόσθετος προϋπολογισμός για κρατικές εγγυήσεις, σημειώνει το Ρόιτερς. Έτσι θα μπορούσε η κρατική τράπεζα KfWνα δώσει πιστώσεις στην Ελλάδα, που θα ήταν εγγυημένες από το κράτος. Μια εναλλακτική δυνατότητα, που επίσης εξετάζεται, θα ήταν, οι εγγυήσεις στην KfW να δοθούν από το «πλαίσιο εγγυήσεων» του ήδη τρέχοντος προϋπολογισμού για το 2010.
Στην πρέσα το ευρώ
Ο Χανς Ρέντεκερ, της BNP Paribas, δήλωσε ότι ενώ τα νέα ήταν αρκετά ανησυχητικά, το πραγματικό πρόβλημα για το ευρώ εξακολουθεί να έχει σχέση με τα αιτήματα της Γερμανίας για συνταγματική δημοσιονομική σταθερότητα.
«Ακούμε συχνά ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αυτό θα είναι θετικό για το ευρώ. Διαφωνούμε», λέει. Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, η χώρα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα εάν δεν τηρείται συνεχώς το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα συνταγματικής φύσεως εάν υλοποιηθεί πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά και να ασκούνται πιέσεις στο ευρώ.
Το φάντασμα της Lehman
«Η Lehman δεν υπάρχει και κανένας δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο χειρότερο σενάριο. Μια δυνητική διάσπαση της ευρωζώνης; Μια πτώχευση της Ελλάδας; Τι θα μπορούσε να συμβεί στις άλλες καταχρεωμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ (ή η Βρετανία), εάν το χειρότερο σενάριο συμβεί;», σημειώνουν οιFinancial Times.
Στη Γερμανία οι ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει η Μέρκελ ενόψει των εκλογών τον Μάιο στο κρατίδιο της Βεστφαλίας-Βόρειας Ρηνανίας βάζουν αγκάθια στο δρόμο για τη συμφωνία ΕΕ/ΔΝΤ που δείχνει να προκρίνεται.
Αλλά το δίλημμα της Lehman με τη μορφή της Ελλάδας θα πρέπει να απαντηθεί λαμβάνοντας υπόψη τη συνολικότερη κατάσταση της οικονoμίας στην Ευρώπη και διεθνώς η οποία παρά τις "κρατικές στηρίξεις" 14 τρισ. δολ. αδυνατεί ακόμα να βρει τα βήματά της χωρίς δεκανίκια, ενέσεις και αναβολικά.
a 3
a 3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου