16 Νοε 2013

Κρούγκμαν : Η καταστροφική πορεία της ευρωζώνης δεν έχει τέλος

του Πωλ Κρούγκμαν

Έντονη κριτική στις διακηρύξεις των Ευρωπαίων πολιτικών ότι «η πολιτική της λιτότητας απέφερε καρπούς» ασκεί ο Νομπελίστας οικονομολόγος  Πολ Κρούγκμαν σε νέο άρθρο του στους «New York Times», με τον ειρωνικό τίτλο : τίτλο «Το αξιοσημείωτο επίτευγμα της Ευρώπης»).
Έντονη κριτική στις διακηρύξεις των Ευρωπαίων πολιτικών ότι «η πολιτική της λιτότητας απέφερε καρπούς» ασκεί ο Νομπελίστας οικονομολόγος  Πολ Κρούγκμαν σε νέο άρθρο του στους «New York Times», με τον ειρωνικό τίτλο : τίτλο «Το αξιοσημείωτο επίτευγμα της Ευρώπης»). Ο  κορυφαίος διεθνώς οικονομολόγος, διαψεύδει τους πολιτικούς που διαφεντεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι μιλούν για επιτυχημένες τακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

«Ε, λοιπόν, μετά από τα τελευταία δεδομένα που καταδεικνύουν στασιμότητα της ανάπτυξης, αυτό δεν ισχύει », γράφει ο Κρούγκμαν, παραπέμποντας στην ισχνή ανάκαμψη που σημειώθηκε στην Ε.Ε. κατά το δεύτερο τρίμηνονο, τονίζοντας ότι, «το φάντασμα της ανάφλεξης αιωρείται από πάνω της». Παράλληλα δηλώνει ιδιαίτερα  απαισιόδοξος για τις προοπτικές της της ευρωζώνης..
Στο άρθρο του, ο Krugman αναφέρεται αρχικά στην Ελλάδα, την περίπτωση της οποίας έχει επανειλλημμένα σχολιάσει με συμπάθεια προς τη χώρα μας,αλλά τονίζοντας την αποτυχία του πειράματος της ευρωζώνης, η οποία κρατιέται ζωντανή, αν και αποτυχημένη οικονομικά, από την επιμονή του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου που ποδηγετείται από το Βερολίνο.
Αναφέρει ότι,  «όταν η Ελλάδα έφτασε στον πάτο πριν 4 χρόνια, μερικοί αναλυτές ανάμεσα τους και εγώ, νομίσαμε ότι μπορεί να βλέπαμε το τέλος του ευρώ. Αλλοι ήταν πιο αισιόδοξοι, καθώς πίστευαν ότι η προσωρινή βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις σύντομα θα παρήγαγε ανάκαμψη. Και οι δύο μεριές ήταν λάθος. Αυτό που έχουμε εν τέλει, είναι μια κυλιόμενη κρίση η οποία δεν φαίνεται ποτέ να βρίσκει κάποιο είδος λύσης. Κάθε φορά που η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να πέσει από τον γκρεμό, οι διαμορφωτές της πολιτικής βρίσκουν έναν τρόπο να αποφύγουν την ολική καταστροφή. Αλλά και κάθε φορά που υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, κάτι άλλο πάει λάθος».

Κατά τον Κρούγκμαν, η Ευρώπη βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο καθώς «όχι πριν από πολύ καιρό οι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωναν πως η Ηπειρος είχε στρίψει την γωνία, πως η εμπιστοσύνη στις αγορές επέστρεφε και πως η ανάπτυξη θα συνεχιζόταν. Αλλά τώρα υπάρχει μια νέα πηγή ανησυχίας, καθώς το φάντασμα της ανάφλεξης αιωρείται πάνω από την Ευρώπη. Και η συζήτηση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί, αρχίζει να γίνεται πολύ άσχημη».

Τέλος, ο ίδιςο αναφέρεται στην πρόσφατη κόντρα του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με την Γερμανία, τονίζοντας πως «αυτό που είναι τρομακτικό είναι ο τρόπος που γυρνά: Τεύτονες εναντίον Λατίνων με το ευρώ το οποίο υποτίθεται πως θα ένωνε την Ευρώπη να την σκίζει σε κομμάτια», ενώ επισημαίνει πως «ο Γερμανικός λαός είναι εναντίον της προοπτικής πως αυτοί οι τεμπέληδες κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης θα ξεφύγουν χάρη στα χρήματα τους τα οποία έβγαλαν με δυσκολία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: