Πρωτεύουσες καρτέλε
Η κρίση στην ευρωζώνη κάθε άλλο παρά τελείωσε, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Fed(κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) Άλαν Γκρίνσπαν, σε συνέντευξή του προς το ραδιόφωνο του BBC. Η κρίση πιθανότατα θα συνεχιστεί, υποστηρίζει ο 87χρονος σήμερα Γκρίνσπαν, έως ότου η ευρωζώνη «ενοποιηθεί πολιτικά, προς τα εκεί βαδίζουμε».
Στη συνέντευξή του λέει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η κουλτούρα της Ελλάδας δεν είναι ίδια με την κουλτούρα της Γερμανίας και το να τις ταιριάξεις σε μία οντότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο μόνος τρόπος που μπορείς να το κάνεις είναι μέσω της πολιτικής ενοποίησης, όπως έγινε μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και αυτή ακόμη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».
Ο Γκρίνσπαν αναφέρθηκε και στα εσωτερικά των ΗΠΑ και την πρόσφατη κρίση με την αύξηση του ορίου χρέους. λέγοντας ότι δεν είχε ξαναδεί παρόμοια κατάσταση στην Ουάσιγκτον με το «συμβιβασμό» να είναι τόσο μακριά.
Ο πρώην Αμερικανός αρχιτραπεζίτης ο οποίος ηγήθηκε της Fed, της Ομοσπονδιακής(κεντρικής) τράπεζας των ΗΠΑ από το 1987 έως το 2006, δεν έκρυψε τη συμπάθεια του προς το ακροδεξιό ρεύμα του «κόμματος του Τσαγιού» στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο πρωτοστάτησε στην κόντρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το χρέος. Χαρακτήρισε ωστόσο «αντιδημοκρατικές» τις τακτικές του.
Ο Γκρίνσπαν υπεραμύνθηκε της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που ακολούθησε και η οποία θεωρήθηκε ως μία από τις αιτίες που δημιούργησε τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ, η οποία έσπασε το 2007 προκαλώντας τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
«Ένα πράγμα που με σόκαρε, λέει, είναι ότι όχι μόνο το εξελιγμένο μοντέλο της Fed δεν κατάφερε να προβλέψει κραχ) στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008(σ.σ. ημερομηνία που κατέρρευσε η LehmanBrothers) αλλά ούτε το ΔΝΤ, ούτε η JPMorgan, η οποί προέβλεπε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιζόταν όλο το 2009 και 2010, τρεις ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση.
1 σχόλιο:
...bitte bei euch verbreiten!
Wir Europäer fordern den Austritt aus der EU!
https://www.openpetition.de/petition/online/wir-europaeer-fordern-die-geordnete-aufloesung-der-eu-und-des-euro
Δημοσίευση σχολίου