Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν συνεχίζει να εκτοξεύει τα «πυρά» του κατά του ευρώ, της της λιτότητας και της Γερμανίας.. «Το ευρώ που επρόκειτο να είναι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ενότητα θα γίνει το μονοπάτι προς μία πολύ διχασμένη ήπειρο που αισθάνεται ότι έχει υποστεί κακοποίηση από τον πυρήνα της», προειδοποίησε μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE.
Στην ίδια συνέντευξή του, ο Κρούγκμαν επιτέθηκε στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τόσο στην Ιρλανδία όσο και στις άλλες χώρες των Μνημονίων και όχι μόνο, τονίζοντας ότι η διαχείριση του ευρώ γίνεται με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον της Γερμανίας, εις βάρος της Ευρώπης.
«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή χαλάρωση μπορεί να σημαίνει λιγότερο άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», συνέχισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή χαλάρωση μπορεί να σημαίνει λιγότερο άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», συνέχισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Με τη διαχείριση του ευρώ να γίνεται αποκλειστικά προς όφελος της Γερμανίας, η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί κατά πολύ. Το ευρώ που επρόκειτο να είναι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ενότητα θα γίνει το μονοπάτι προς μία πολύ διχασμένη ήπειρο που αισθάνεται ότι έχει υποστεί κακοποίηση από τον πυρήνα της», όπως προειδοποίησε.
Όπως δήλωσε, οι χώρες της λιτότητας πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυναμικά για την οικονομική ύφεση που έφεραν τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι απουσιάζει μία συμμαχία των οφειλετών, οι οποίοι να λένε «κοιτάξτε, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά θα πρέπει να ελαφρύνετε λίγο τα βάρη μας».
Ο Κρoύγκμαν πρόσθεσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται την οικονομική κρίση ως «παιχνίδι ηθικής»: «Εχετε αμαρτήσει και έτσι πρέπει να τιμωρηθείτε», είναι το μήνυμά τους. Αλλά, όπως είπε, κάνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν δεν είναι ο τρόπος για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.
«Η κοινωνικά καταστροφική λιτότητα σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα, με το ζωνάρι να σφίγγεται από τη Γερμανία και την υπερβολικά προσεκτική δράση της ΕΚΤ μέχρι που ήταν πολύ αργά, είναι η χειρότερη από όλες τις πραγματικότητες», κατέληξε ο Κρούγκμαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι καμία κυβέρνηση χώρας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να περιορίσει την λιτότητα χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου