31 Ιαν 2014

Eurobank: Καλά πάμε, αλλά θα βγούμε από την κρίση το... 2022

Να κρατήσει τις ισορροπίες και τα... προσχήματα με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επισημαίνοντας όμως πως απαιτούνται επιπλέον έσοδα 500 εκατ. για επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα στο εβδομαδιαίο report της τράπεζας για την Οικονομία υπογραμμίζεται πως για να κριθεί διατηρήσιμο το πλεόνασμα απαιτούνται παρεμβάσεις στις δαπάνες, αύξηση εσόδων από τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και αναπροσαρμογή της κατανομής των φορολογικών βαρών.


Οι αναλυτές της τράπεζας δεν παραλείπουν να αναφερθούν στη σημασία ταχύτερης –έναντι των στόχων- επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά παραθέτουν όμως και σειρά άλλων στοιχείων η μελέτη των οποίων κατεβάζει τον πήχυ και δημιουργεί ανησυχία.

Ξεκινώντας οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται εκτενώς στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διαρκείς καθυστερήσεις στη συμφωνία με την τρόικα για τα δημοσιονομικά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Διανύουμε ήδη την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2014 χωρίς να έχει διαφανεί στον ορίζοντα συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Δεκέμβρη 2013 σύμφωνα με το  2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (2ΠΣΕΟ). Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι η 17η Φεβρουαρίου 2014 (Eurogroup)»

Ενώ η έκθεση συνεχίζει αναφέροντας τις επιπλοκές που προκαλεί στις αγορές η επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης: «Η δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας (ή ακόμη και στην προοπτική συμφωνίας) για το δημοσιονομικό κενό του 2014, η μη-ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου 2013 και η ολοένα εντεινόμενη εκλογολογία των τελευταίων εβδομάδων αυξάνουν την αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». 

«Η αύξηση της αβεβαιότητας αντικατοπτρίζεται τόσο στην αύξηση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας όπως αυτός μετράται από το περιθώριο (spread) μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων όσο και στην πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

«Την 28η Ιανουαρίου 2014 το περιθώριο των ομολόγων ήταν στις 685,6 μβ αυξημένο κατά 106 μβ σε σχέση με το ελάχιστο σημείο του περιθωρίου στις 9 Ιανουαρίου 2014 και 58,0 μβ σε εβδομαδιαία βάση. Επισημαίνουμε εδώ ότι στο πρώτο τεύχος του 2014 θεωρούσαμε ότι με δεδομένη την υπευθυνότητα των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση θα εξακολουθήσει να μειώνεται ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας. Τότε σημειώσαμε ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν «στην αρχή του τέλους της κρίσης». Αντίθετα, ο διάλογος των τελευταίων ημερών δείχνει πως μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων νομίζει ότι βρίσκεται στο τέλος της κρίσης.

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση των συντακτών οι οποίοι υπολογίζουν το τέλος της κρίσης το 2022(!). «Το τέλος της κρίσης απέχει πολλά χρόνια ακόμη. Με δεδομένη την επαλήθευση των προβλέψεων για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014 θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 χρόνια  από την έναρξη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα που απωλέσθηκε την περίοδο 2008-2013. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: