5 Φεβ 2014

Έγγραφα-φωτιά του ΔΝΤ αποκαλύπτουν το κόλπο με τα ομόλογα και το πρώτο Μνημόνιο

Στοιχεία-φωτιά για το ρόλο των Ευρωπαίων στην εξέλιξη της ελληνικής  κρίσης χρέους αποκαλύπτουν τα έγγραφα του ΔΝΤ από την κρίσιμη συνεδρίαση της τρόικας στις 9 Μαίοιυ 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο Μνημόνιο: Για να ληφθεί απόφαση και να υιοθετηθεί το σχέδιο διάσωσης, Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί δεσμεύθηκαν ότι οι τράπεζες τους θα διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα. Ηταν το βασικό επιχείρημα τους προκειμένου να αρθούν οι αρθούν οι αντιρρήσεις όσων υποστήριζαν ότι έπρεπε να προηγηθεί κούρεμα του χρέους. Ομως, από την επόμενη κι όλας μέρα άρχισαν το μαζικό ξεπούλημα, με αποτέλεσμα τα spreads να εκτιναχθούν στα ύψη και η  χώρα να φθάσει στα πρόθυρα  κατάρρευσης και χρεοκοπίας.

Είχαν προηγηθεί σκόπιμες καθυστερήσεις  και παλινωδίες από πλευράς ΕΕ-ΕΚΤ και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, προσκειμένου να δοθεί χρόνος στις τράπεζες τους να πουλήσουν ελληνικά χρεόγραφα.

Η ολιγωρία αυτή και τελικά η αθέτηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί από Γερμανούς-Γάλλους-Ολλανδούς, κόστισε πολύ ακριβά στη χώρα μας, η οποία αναγκάσθηκε να αποδεχθεί επαχθέστερους όρους, καθώς βρέθηκε "με το μαχαίρι στο λαιμό".

Οτι οι Ευρωπαίοι καθυστέρησαν σκοπίμως τη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να προλάβουν οι τράπεζες τους να "ξεφορτωθούν" ελληνικά ομόλογα, είναι κοινό μυστικό. Το νέο στοιχείο που αποκαλύπτεται από τα πρακτικά τηςκρίσιμης συνεδρίασης είναι ότι  ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και στο ΔΝΤ, για να αποσπάσουν τη συγκατάθεση τους και να κλείσει η συμφωνία με τους όρους που ήθελε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Αποφεύχθηκε ετσι το κούρεμα χρέους που είχε προταθεί από το ΔΝΤ, συμφωνούντος και του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου - ο οποίος εν συνεχεία υπό την εκβιαστική πίεση των Ευρωπαίωναναγκάσθηκε να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Μέχρι το τέλος του 2011, όταν ανακοινώθηκε το PSI, οι γαλλογερμανικές και οι ολλανδικές τράπεζες ξεφορτώθηκαν περίπου το μισό ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους, αποφεύγοντας ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες θα είχαν υποστεί αν το κούρεμα είχε επιβληθεί άμεσα, ή αν είχαν διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογα.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης έφερε στο φώς της δημοσιότητας η ισπανική εφημερίδα El Pais και αναδημοσιεύονται στα "Νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: