26 Απρ 2014

Νέα μέτρα 7,7 δισ. ευρώ βλέπει η Κομισιόν την περίοδο 2015-2017

Μη προσδιορισμένα μέτρα, αξίας 7,7 δισ. ευρώ, την τριετία 2015-2017 καταγράφει στην αξιολόγησή της για το ελληνικό μνημόνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017). Παραθέτει επίσης ένα προς ένα τα 12 προαπαιτούμενα για να έρθουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ, ενώ κάνει λόγο για κατεστημένα συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόοδο. 

Στο κείμενο του μνημονίου προβλέπεται πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013, πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα το 2015 αν υπάρχει ανάγκη, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης μέτρων που λήγουν όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και θετική ρήτρα υπεραπόδοσης για μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών
αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, μετά από συνεννόηση με την τρόικα. Ακόμη, προβλέπεται στο μνημόνιο και η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο εξαγγελιών που έχουν γίνει από την κυβέρνηση. Γίνεται επίσης λόγος για νέα μέτρα μείωσης δαπανών νοσοκομείων κατά 25 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο αλλά και για κατάθεση του μεσοπροθέσμου έως και το 2018 εντός του Μαΐου, μειώνοντας το πλαφόν στην οροφή των δαπανών κατά 320 εκατ. ευρώ, ώστε να «κλειδώσει» στα επίπεδα του 2013, τα οποία σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου έκλεισαν σε επίπεδα χαμηλότερα του αρχικού στόχου. Επίσης υπάρχει δέσμευση για λήψη μέτρων που θα καλύψουν τυχόν δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις στα ειδικά μισθολόγια ή στο τέλος ακινήτων.

Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως το Μάιο του 2014 είναι: 
-Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο 
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για αδειοδότηση επενδύσεων 
-Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων 
-Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης 
-Υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων 
-Νομοθεσία που θα επιτρέπει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων στο πλαίσιο ενός αντιστρόφως προοδευτικού συστήματος και μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων 
Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου 2014
- Θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του δημοσίου και
-Υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου 
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για μείωση των διοικητικών βαρών 
-Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.
-Υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους. 
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: