15 Απρ 2014

Βγήκαμε στις αγορές ( ! ) και βγαίνουν οι επενδυτές απο το ελληνικό χρηματιστήριο

Επί οκτώ συνεχείς συνεδριάσεις και ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου άνω των 8 δισ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι μετοχές στην Ελλάδα τελούν υπό διαρκές σφυροκόπημα. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον σωρευτικές απώλειες 11% και τα μεγάλα κέρδη του 2014 έχουν γίνει καπνός καθώς από το +17% στα υψηλά του Μαρτίου έχουν περιοριστεί σε μόλις 3,8% σε διάστημα λίγων ημερών. 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους αναλυτές είναι ότι το "ξεπούλημα" συνέπεσε χρονικά με την πολυδιαφημισμένη «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές την περασμένη Τετάρτη και συνεχίζεται με καταρρακτώδη ένταση όλες αυτές τις ημέρες καθώς εκδηλώνονται ισχυρές ρευστοποιήσεις από ξένους επενδυτές  με επίκεντρο κυρίως στις τράπεζες αλλά και στις υπόλοιπες μετοχές των μεγάλων εταιρειών όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η ΜΕΤΚΑ, κ.α που καταγράφουν απώλειες έως και 20%. Τις ημέρες αυτές εξαϋλώθηκαν από την συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων πάνω από 5 δισ. ευρώ με την συνολική κεφαλαιοποίηση να πέφτει χθες κάτω από τα 69 δισ. ευρώ όταν στις αρχές Απριλίου ξεπερνούσε τα 75 δισ. ευρώ. 

Σημαντικό μερίδιο της υποχώρησης των τιμών αναλογεί στον τραπεζικό κλάδο, όπου ο «τζόκερ» μιας νέας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου από την Εθνική κατά 2-2,5 δισ. ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από την αμέσως προηγούμενη που κάλυψε το ΤΧΣ και ιδιώτες μέτοχοι (4,29 ευρώ), πυροδοτεί έντονες ρευστοποιήσεις από μετόχους που θα υποστούν μεγάλο dilution χωρίς να αποκλείεται και ένταση στο πολιτικό σκηνικό λόγω της ζημιάς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες. Η μετοχή της Εθνικής έχει ήδη χάσει πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε δύο συνεδριάσεις καταγράφοντας απώλειες 20%. Σε ανάλογο μοτίβο κινείται και η Eurobank που χθες υποχώρησε μέχρι τα 0,3910 προσεγγίζοντας το εύρος τιμών της αύξησης κεφαλαίου που αναμένεται ότι θα προσδιοριστεί εντός της ζώνης 0,30-0,35 ευρώ και ενώ αναμένεται η επιλογή του βασικού επενδυτή. 

Μετά το καθοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων που παρέσυρε επίσης την Alpha και την Πειραιώς, η  διαγραμματική εικόνα του τραπεζικού δείκτη έχει πλέον επιβαρυνθεί σημαντικά. Ωστόσο η παραμονή του χθες πάνω από την πολύ σημαντική στήριξη των 180 μονάδων αφήνει το περιθώριο αντίδρασης ανοιχτό. 

Η εικόνα συνολικά στην αγορά δεν εμπνέει αισιοδοξία. Σημαντικές στηρίξεις έχουν χαθεί και πλέον αν η αγορά δεν καταφέρει να αντιδράσει από τα τρέχοντα επίπεδα οι επόμενες εντοπίζονται  στη ζώνη των 1150-1090 μονάδων, όπου η αγορά θα έχει διορθώσει κατά 38,2% και 50% αντίστοιχα όλη την ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του περσινού Ιουλίου.  Ήδη πάντως ο βαθμός υπερπώλησης στον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI) έχει χτυπήσει ρεκόρ διετίας καθώς σε τόσο ακραίες τιμές είχε να βρεθεί από τον Μάϊο του 2012. 

Πρακτικά η αγορά δείχνει να έχει ολοκληρώσει στις 1.379 έναν σημαντικό ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε τον περσινό Ιούλιο και πλέον να βρίσκεται στην καρδιά μιας διόρθωσης (κύμα 4)  που μπορεί να τραβήξει σε εύρος και κυρίως σε χρόνο μέχρι και τον Μάϊο-Ιούνιο, πριν ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος με στόχο νεότερα υψηλά. Στο σενάριο μιας μεσοπρόθεσμης υποχώρησης κατατείνει τόσο το αρνητικό κλίμα που αρχίζει να επικρατεί στις διεθνείς αγορές σε μια περίοδο που τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη, ο πολιτικός κίνδυνος ενόψει των ευρωεκλογών εκλογών αναμένεται να κορυφωθεί, όσο και η «κυκλικότητα» της ελληνικής αγοράς όπου τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι μεσοπρόθεσμοι πυθμένες καταγράφονται το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου. 

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: