Άνοιξε το θέμα -ευρώ ή δραχμή- κυρίως από δύο μελετημένους ανθρώπους επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά, τα οικονομικά θέματα, είναι επιστήμονες αξιόπιστοι, δεν πετάν πετραδάκια, λένε πράγματα σωστά, κάνουν προτάσεις αξιόπιστες, προσέχουν κάθε λέξη που λένε.
Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με δήλωση του είπε...αν δεν τα βρούμε με την ευρωζώνη, θα πάμε για δημοψήφισμα, το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι: δραχμή η το ευρώ, κάπως έτσι το εξέλαβα εγώ.
Ο κ. Δραγασάκης επηρεάστηκε προφανώς από αυτό που είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «Whatever it takes», δηλαδή τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να σώσει το ευρώ, το επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης, αλλά και ο κ. Λαφαζάνης της αριστεράς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, για πολλοστή φορά, θέτει το θέμα επιστροφής στη δραχμή.
Ο Καθηγητής κ. Θόδωρος Κατσανέβας, επιμένει: μόνο η δραχμή θα μας βγάλει από το μνημόνιο, θα βρούμε την ελευθερία μας, ουδέποτε, με τη δραχμή -σε ειρηνικές περιόδους-, βιώσαμε παρόμοια τραγωδία όπως η σημερινή!
Δεν είναι τόσο εύκολο και το ένα και το άλλο, είναι διαφορετικό να το λες, δύσκολο στη πράξη να το κάνεις, η οικονομική κρίση δεν έχει ευαισθησίες, άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό, χωρίς συνέπειες.
Για τη δραχμή μίλησαν και άλλοι, δε θα αναφερθώ σε περισσότερους, άλλωστε στη δραχμή δε θα πάμε με τη δική μας θέληση. Αν πάμε μόνοι μας ή μας στείλουν, δεν θα έχουμε γυρισμό, κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Πριν ενταχθεί η Χώρα μας στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2002 πολλοί πολίτες, νοικοκυριά, είχαν στην άκρη δραχμές, αποταμίευση για δικούς τους λόγους, τα στερνά τους. Έψαξα όπου μπορούσα, για να βρω στοιχεία για τα νοικοκυριά τα οποία είχαν λεφτά, δραχμές κατά το χρόνο ένταξης της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, τι έκαναν τα λεφτά τους.
Πήγα στη Τράπεζα της Ελλάδος, τη Στατιστική Υπηρεσία, έψαξα αρχεία, φυλλάδια με αναφορές στη δραχμή.
Είναι αρκετοί οι πολίτες οι οποίοι πήγαιναν στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζητούσαν την ανταλλαγή της δραχμής με ευρώ, οι μηνιαίες αγορές ευρώ κυμαίνονται, συν-πλην, στα 3.00 εκατομμύρια δραχμές, το μπορούσαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να ανταλλάσσονται οι δραχμές με ευρώ ότι έγινε έγινε, όσα δεν ανταλλάχτηκαν χάθηκαν, χάθηκε η αξία τους.
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ότι, μέρος των κερμάτων σε δραχμές αποσύρθηκε ποσοστό σε αξίες λιγότερο από το 40%, το υπόλοιπο ποσό έμεινε εκεί που ήταν, αυτό σημαίνει απαξιώθηκε η δραχμή, δεν ήταν μικρό σε αξία το ποσό των κερμάτων.
Τα μικρής αξίας κέρματα δεν τα αντάλλαξαν οι κάτοχοι τους, χάθηκαν ποσά, τα «ξεπέρασε» το νέο νόμισμα, Το Ευρώ.
Τα κέρματα αξίας μέχρι 5 δραχμές δεν είχαν αντίκρισμα, χάθηκαν. Τα μεγαλύτερης αξίας κέρματα 10 και 20 δραχμών, κινήθηκαν μέχρι 30% συν-πλην, τα υπόλοιπα δεν κινήθηκαν, δε θέλησαν οι κάτοχοί τους να τα ανταλλάξουν...πλήρης η απαξία της δραχμής.
Τα χαρτονομίσματα, μεγάλης αξίας, ανταλλάχθηκαν μέχρι και το 60%, μόνο το δεκαχίλιαρο, μόλις είχε κυκλοφορήσει, ανταλλάχτηκε με ευρώ στο σύνολο του.
Η δήλωση του κ. Δραγασάκη, αν δεν τα βρούμε θα κάνουμε δημοψήφισμα για δραχμή ή ευρώ, δεν βλέπω ότι είναι από τα εύκολα εγχειρήματα. Δανειστήκαμε και χρωστάμε μεγάλα ποσά, υπογράψαμε συμφωνίες, αυτοί που μας δάνεισαν δεν θα συμφωνήσουν με τέτοια πρόταση της Κυβέρνησης ή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις, κανείς πιστούχος δεν μπόρεσε να επιβάλει τη δική του θέληση στη δανείστρια τράπεζα, πολλή μάλλον σε 16 κοινοβούλια δανειστές. Τι μπορούμε να πετύχουμε με τη δραχμή, ως νόμισμα, είναι μεγάλο θέμα, δεν χωράει σε ένα άρθρο.
Είχαμε πρόταση για δημοψήφισμα, το είχε αναγγείλει η Κυβέρνηση Γιώργου Α. Παπανδρέου, η πρόταση μας δημοψηφίσματος δεν έδωσε ....γευστικούς καρπούς.
Ο κ. Θεόδωρος Κατσανέβας έχει περισσότερες ευχέρειες να περάσει τα μηνύματα του για τη δραχμή, είναι αρκετοί που θα τον ακούσουν να επιμένει...σε οικονομική κατάρρευση βρίσκονται όλες οι χώρες, κυρίως της νότιας ευρωζώνης, σε αντίθεση με όσες δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Οφείλεται στο συνδυασμό του υπερτιμημένου ευρώ με τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο.....».
Δεν ξέρω πολλά τις νότιες χώρες, ξέρω για τον τόπο μας: η Ελλάδα-για αυτήν ξέρω-δεν θα ήταν στην κατάσταση που βρίσκεται αν πρόσεχε...αν διαχειρίζονταν την ρευστότητα ΚΑΙ είχε παραγωγή νέου πλούτου θα ήμασταν Ελβετία, αντί της παραγωγής νέου πλούτου, δανειζόμασταν κοινωνικές παροχές χωρίς..συντήρηση του πελατειακού κράτους!
* Ο κ. Ευάγγελος Λαζαρίδης είναι Υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πηγή www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου