23 Ιουν 2014

Η Λιθουανία βιαίως στον γερμανικό "παράδεισο"του ευρώ, σε αντίθεση με τις επιθυμίες του λαού της

Την ώρα που το αντι-ευρώ κίνημα σαρώνει την Ευρώποι οι Γερμανοί σπρώχμουν βιαίως μια μικρή και υποχείρια χώρα τους τη Λιθουανία, να ενταχθεί στην ευρωζώνη, σε μια προφανή προσπάθεια διάσωσης του τερατώδους κατασκευάσματός τους. Σε δημοσψήφισμα που διενεργήθηκε πρόσφατα στη μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής, το 49% των ψηφισάντων τάχθηκε ενάντια ετην ένταξη και 43% υπερ. Και αυτό παρ' όλες την υστερική τρομοκρατία που είχαν εξαπολύσει τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ότι, η μη ένταξη στην ευρωζώνη, δημιουργεί κινδύνους κατάληψης της χώρας απο τη...Ρωσία.

Έτσι, η  Λιθουανία οδευει και αυτή στον "παράδεισο" της ευρωζώνης από τις αρχές του 2015, καθώς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Η τελική απόφαση για την είσοδο της Λιθουανίας στην ευρωζώνη αναμένεται να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον επόμενο μήνα.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές, Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν, δήλωσε πως «η ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί μια ελκυστική κοινότητα, καθώς χάρη στις ενέργειες των τελευταίων πέντε ετών το καράβι (της ευρωζώνης) βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στη θύελλα της κρίσης».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση της οποίας είναι απαραίτητη για την είσοδο νέων μελών στο κοινό νόμισμα, είχε δημοσιεύσει μια έκθεση, που πιστοποιούσε την πρόοδο της χώρας, αλλά έθετε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το Βίλνιους μπορεί να διατηρήσει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού για αρκετό διάστημα.
Για να υιοθετήσει μια χώρα το κοινό νόμισμα, θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια σύγκλισης, ή αλλιώς τα κριτήρια του Μάαστριχτ, δηλαδή, μεταξύ άλλων, δημόσιο έλλειμμα που δεν θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 60%, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια και σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ.   
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λιθουανία έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια και προτείνεται να γίνει η χώρα δεκτή στην ευρωζώνη, ως το 19ο μέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία, για τις οποίες ισχύει η λεγόμενη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt-out), όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν κάποια στιγμή το ευρώ. Οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής είναι ήδη μέλη της ευρωζώνης, με την Εσθονία να υιοθετεί το κοινό νόμισμα το 2011 και τη Λετονία τον Ιανουάριο του 2014.  Με την είσοδο της Λιθουανίας, η ευρωζώνη θα αποτελείται από 19 κράτη-μέλη, με συνολικό πληθυσμό 334 εκατ. ανθρώπων και ΑΕΠ 9,5 τρισ. ευρώ.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αν και μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η γερμανόπληκτη ευρωζώνη. Ίδομεν 

Δεν υπάρχουν σχόλια: