3 Ιουλ 2014

Ευρώ και βίζα έδιωξαν τους Ρώσους τουρίστες

Την πλάτη στους μέχρι πρότινος δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς γυρίζουν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες. Ούτε η Ελλάδα, η οποία πέρσι ερχόταν τρίτη στις προτιμήσεις  τους, κατάφερε να ξεφύγει από τη ραγδαία πτώση της ζήτησης. Όπως αναφέρει μάλιστα ο σύνδεσμος των tour operators της Ρωσίας (ATOR- Association of Tour Operators of Russia), η μείωση της ζήτησης για πακέτα προς Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ισπ ανία φτάνει το 15%- 25%. Αντιθέτως αυξήθηκε 3%-5% η ζήτηση για διακοπές στην Τουρκία, ενώ ανοδικά κινείται και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με τους tour operators, οι τουρίστες στρέφονται πλέον σε προορισμούς που δεν απαιτούν την έκδοση βίζας, φοβούμενοι τυχόν προβλήματα κατά τις διαδικασίες έγκρισης των θεωρήσεων, τάση η οποία άρχισε να φαίνεται ήδη από τις αρχές του Απριλίου. Επιπλέον, όπως λένε χαρακτηριστικά, «το ευρώ έγινε πολύ ακριβό», αναφερόμενοι υποτίμηση του ρουβλιού, που περιόρισε δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων επισκεπτών. Είναι δε χαρακτηριστικό, πως για συνάλλαγμα 1.000 ευρώ, οι Ρώσοι χρειάζονται περίπου 50 χιλ. ρούβλια.
Αντίθετα η γειτονική Τουρκία, της οποίας οι τουριστικοί σύνδεσμοι αναγράφουν τις προσφορές τους σε δολάρια, προσφέρει πακέτα με 35 χιλ. ρούβλια. Οι tour operators της Ρωσίας προβλέπουν μάλιστα πως η στροφή σε τουριστικούς προορισμούς που δεν απαιτούν την έκδοση βίζας θα είναι ακόμη πιο έντονη τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη κίνηση του ισπανικού προξενείου να προσφέρει την υπηρεσία «Visa στο σπίτι» μέσω 20 νέων κέντρων θεωρήσεων που άνοιξε στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από τη ρωσική αγορά, απλουστεύοντας τις διαδικασίες θεώρησης.
Από την άλλη η Ελλάδα, αν και έχει επιταχύνει τη χορήγηση βίζας, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες, ειδικά στις τιμές των δωματίων, λόγω της περσινής καλής σεζόν. Παρά το γεγονός πως οι Έλληνες ξενοδόχοι προχώρησαν σε δελεαστικές προσφορές προς τη ρωσική αγορά, δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος.
Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το γεγονός πως παρατηρείται σαφής ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς της Ρωσίας, με πολλούς τουρίστες να επιλέγουν φέτος τα παράλια της Κριμαίας για διακοπές. Οι επιπτώσεις της πτώσης των αφίξεων από τη Ρωσία, η οποία πέρσι «έδωσε» 1,3 δισ. ευρώ έσοδα και ισάριθμους επισκέπτες, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς: Οι ξενοδόχοι από τη Χαλκιδική αναφέρουν ότι η μείωση στην επισκεψιμότητα αγγίζει ακόμη και το 25%, ενώ την ίδια ώρα η πτώση στην Κρήτη, το πλέον δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους, φτάνει σε ορισμένες περιοχές το 50%.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: