24 Σεπ 2014

Λαφαζάνης : Όσο υπάρχει η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μνημονιακός και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει επιβάλλει την τακτική της ήπιας σύγκρουσης με τους δανειστές και να παγιώνει ένα σοβαρό προβάδισμα από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής η ανησυχία μήπως υπάρξει αναδίπλωση από τις διακηρυγμένες θέσεις για σκληρή διαπραγμάτευση και υπαναχώρηση από βασικά στοιχεία των δεσμεύσεων της τελευταίας τριετίας, για χάρη της εξουσίας. Οι ανησυχίες και οι κριτικές αυτές φωνές εκφράζονται διακριτικά ωστόσο, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί αναζωπύρωση του εσωκομματικού μετώπου στην πιο κρίσιμη στιγμή και ενώ οι εκλογές φαίνονται στον ορίζοντα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων στην Κουμουνδούρου.

Πάντως ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας επιμένουν στην ανάγκη να διατηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρατηγικής σύγκρουσης μέχρι τα άκρα για το χρέος.Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τα 9 χρόνια από τον θάνατο του ιστορικού στελέχους του κομμουνιστικού κινήματος Κώστα Κάππου, ο κ. Λαφαζάνης έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μηνύματα στην Κουμουνδούρου. «Η συνέπεια λόγων και έργων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος έχει επισημάνει από καιρό τον κίνδυνο της πολιτικής «κωλοτούμπας».

«Είναι πιο επίκαιρες και πιο αναγκαίες από ποτέ για όλους μας ανεξαίρετα στην Αριστερά, οι αρχές που με απεριόριστη αυτοθυσία υπηρέτησε ο Κ. Κάππος, δηλαδή οι αρχές της συνέπειας λόγων και έργων. Της συνέπειας διακηρύξεων και πολιτικής» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι χωρίς πρότυπα συνέπειας αρχών και πράξεων και χωρίς την προσήλωση σε αρχές και μεγάλα οράματα, κανένα εγχείρημα κοινωνικής αλλαγής δεν μπορεί να φέρουμε σε πέρας».

Παίρνοντας αφορμή το ιστορικό παράδειγμα του Κ. Κάππου, υπενθύμισε την πάγια θέση του ότι η ανατροπή των μνημονίων είναι ένας δύσκολος δρόμος:«Είναι επίκαιρος, όμως, ο Κώστας σε τούτη την κρίσιμη φάση, που η Αριστερά έχει προϋποθέσεις για να έρθει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση και για ένα άλλο θεμελιώδη λόγο. Γιατί ο Κώστας μας υπενθυμίζει και μας υποδεικνύει ότι ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής δεν είναι ανθόσπαρτος και ειδυλλιακός αλλά δρόμος σκληρών αγώνων και μεγάλων συγκρούσεων και αναμετρήσεων. Δρόμος σκληρής ταξικής πάλης»! Ο κ. Λαφαζάνης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει όλους τους νόμους του μνημονίου όταν πάρει την εξουσία. 

Μονομερείς ενέργειες

Την ανάγκη να προσέλθει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχοντας στη φαρέτρα της ακόμη και την απειλή των μονομερών ενεργειών, επισημαίνει ο κ. Λαπαβίτσας. «Χωρίς αυτή την απειλή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» προειδοποιεί και σημειώνει: «Η Ελλάδα πρέπει να θέσει δυναμικά την απαίτηση για διαγραφή του χρέους, χωρίς όμως, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να βάζει ως απαραίτητη προϋπόθεση την «ευρωπαϊκή» λύση, δηλαδή την παραμονή στην Ευρωζώνη. Αν τεθεί αυτό εκ προοιμίου, η Ελλάδα αφοπλίζεται, κατά τη γνώμη μου. Αν πούμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου και παύσης πληρωμών, πηγαίνουμε άοπλοι στις διαπραγματεύσεις».

«Να μας εξηγήσουν λοιπόν μέσα σε αυτό το πλαίσιο ποια είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουν… Αφού αποκλείουν την παύση πληρωμών, τις μονομερείς ενέργειες, τότε ποια άλλα όπλα έχουν για τη διαπραγμάτευση;» αναρωτιέται και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να καταθέσει το πρόγραμμά του για να καταλάβουμε την στρατηγική του».Ο κ. Λαπαβίτσας διαφωνεί με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ως ασύμβατη με το στόχο για τερματισμό της λιτότητας, ενώ διαφοροποιείται και το θέμα του τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι «χωρίς δημόσιες τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα ανασύνταξης της οικονομίας υπέρ του κόσμου της εργασίας, δηλαδή αριστερό πρόγραμμα».

Εκφράζει μεν τη συμφωνία του με τα μέτρα ανθρωπιστικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, αλλά επισημαίνει ότι «από μόνα τους δεν συνιστούν αριστερή πολιτική και από μόνα τους, χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό πρόγραμμα, δεν πείθουν κιόλας».Και καταλήγει με νόημα: «Πρέπει να φύγουν αυτοί που κυβερνάνε, αλλά στη θέση τους δε θέλουμε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ούτε καν μια οποιαδήποτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά κυρίως θα αλλάξει την κοινωνική ισορροπία υπέρ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων».
Πηγή: http://goo.gl/3UXBBG

Δεν υπάρχουν σχόλια: