4 Σεπ 2014

Reuters: Το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να κοστίσει έως και 5 δισ. ευρώ

Σε 5 δισ. ευρώ ανεβάζει το κόστος από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο σε αντίποινα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση όπως εμφανίζεται σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters. «Οι προσωρινοί περιορισμοί που εφαρμόζει η Ρωσία ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο εμπόριο αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται στο έγγραφο αυτό που δόθηκε σήμερα σε Ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες.

Οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων από την ΕΕ στη Ρωσία ανήλθαν το 2013 στα 11,8 δισ. ευρώ και τα προϊόντα στα οποία έχει θέσει εμπάργκο η Μόσχα αντιπροσώπευαν για την ίδια περίοδο το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο θα είναι το αντικείμενο της συνάντηση οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Η πιθανότητα στοχευμένων αποζημιώσεων θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τις χώρες μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα πλήττεται βαρύτατα απο το εμπάρκο της Ρωσίας, με ετήσιο κόστος απο την απώλεια εξαγωγών προς τη Ρωσία,της τάξης του 1,4 δις ευρώ.ακόμα ποιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, τα ελληνικά προϊόντα που εισάγωνται στη Ρωσία, υποκαθίστανται απο προίόντα άλλων χωρών όπως της Αργεντινής,της βραζιλίας, της Τουρκίας, με αυξημένο κίνδυνο να χαθεί μόνιμα η Ρωσική αγορά στην οποία με πολύ κόπο έχουν καταφέρει να διεισδύσουν οι Έλληνες εξαγωγείς.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη της τάξης των 180 εκ. ευρώ για το σύνολο των μελών-χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίστηκε να χορηγηθούν από τα Κοινοτικά ταμεία στους πληγέντες εξαγωγούς,αποτελούν ψίχουλα και ελάχιστα καλύπτουν το βάρος των συναλλαγματικών απωλειών της χώρας μας. 

See more at: http://goo.gl/1NPku3

Δεν υπάρχουν σχόλια: