27 Οκτ 2014

Σε 86 δις έφτασαν τα κόκκινα ιδιωτικά δάνεια προς τις τράπεζες και αυξάνουν συνεχώς

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε γράψει ότι τα κόκκινα δάνεια μπορεί να φτάσουν τα 80 δις στο τέλος του χρόνου. Κάναμε λάθος. Πολύ πριν κλείσει το 2014, σε 86 δισ. ευρώ φθάνουν τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τις τράπεζες σημειώνοντας συνεχή αύξηση με απρόβλεπτη πλέον εξέλιξη. Απ' αυτά, τα 50 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια και τα 36 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών. Δεκατρία δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα σε μεγαλύτερες.
  Συνολικά, δε, το μέγεθος του ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενο και μη) προς τις τράπεζες φτάνει στα 215 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς ληξιπρόθεσμες οφειλές(χωρίς δηλαδή τις προσαυξήσεις) προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 12 δισ. ευρώ.  
Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ημερησία» και υπογράμμισε ότι η λύση που προωθείται είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, «οι οποίες άλλωστε, όπως σημείωσε, θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν μεγάλο ποσοστό οφειλών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που προηγουμένως θα ήταν αδύνατο να εισπραχθούν».  
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων δε θα είναι ενιαίο καθώς πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις. Κρίθηκε σκόπιμο, να προηγηθεί η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, ώστε να μην χαθεί χρόνος για την πραγματική οικονομία και να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάσχεση της ανεργίας.   
«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ουσιαστικά είναι αλληλένδετα τα δύο ζητήματα, καθώς γενεσιουργός αιτία και των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις και συνεπακόλουθα οι εργαζόμενοι σε αυτές. 
Πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη ότι σημαντικός αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει προσημειώσει το σπίτι του, προκειμένου να λάβει επιχειρηματικό δάνειο» είπε ο κ. Δένδιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: