10 Οκτ 2014

Η Μέρκελ πέφτει στο λάκκο που άνοιξε η ίδια

Έσκαψε το λάκκο των αδύναμων χωρών η φράου Μέρκελ και τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να πέφτει και η ίδιο μέσα. Η ευρωζωνική ύφεση από την αυλή της "κακιάς μητριάς" Γερμανίας, σαν μολυσμένος ιός απλώνεται παντού και τώρα χτυπά στην καρδιά το ίδιο το Βερολίνο. 

Τα ολοφάνερα αρνητικά σημάδια για την πορεία της γερμανικής οικονομίας ακολουθούν εκείνα της Γαλλίας και Ιταλίας, ανατρέποντας την υπερφίαλη παλιότερη εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ποντάρει στην αναθέρμανση με εμπροσθοφυλακή το Βερολίνο. Οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών καταγράφουν μάλιστα τα πρώτα σημάδια εξόδου κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την ευρωπαϊκή αποταμίευση και τα πρωτοφανή εμπορικά της πλεονάσματα των τελευταίων ετών, κατά βάση από την Γερμανία.
Το κλίμα αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εντάσεις όχι μόνο μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας με το Βερολίνο, αλλά και στο εσωτερικό της γερμανικής καγκελαρίας μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.
Στελέχη των χριστιανοδημοκρατών αναζητούν λύσεις στο πλαίσιο των ορίων της πολιτικής που έχει θέσει η Angela Merkel για ενίσχυση των επενδύσεων. Οι σοσιαλδημοκράτες όμως που συγκυβερνούν όμως, αντιδρούν επιμένοντας ότι πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και να στηριχθεί η εσωτερική καταναλωτική δαπάνη, παρέχοντας έτσι ανοικτή στήριξη στην «γραμμή Draghi» για περαιτέρω χαλάρωση τόσο της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η γερμανική οικονομία παρά την μεγάλη διαφορά της από τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, φαίνεται ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από την διολίσθηση του ευρώ καθώς τα όποια οφέλη της εξανεμίζονται λόγω της ανάλογης τάσης στο γιέν. Παράλληλα η ζημιά από την σύγκρουση με την Ρωσία φαίνεται ότι αφήνει βαθύτερα σημάδια στην οικονομία της από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η παρατηρούμενη έξοδος κεφαλαίων που μέχρι πρόσφατα προτιμούσαν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων παρά τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις τους, επηρεάζει το εσωτερικό τοπίο αυξάνοντας τις πιέσεις στην Καγκελαρία.
Σε όλα αυτά προστίθεται η συνεχώς διευρυνόμενη η αποδοχή που έχει στους Γερμανούς ψηφοφόρους το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD) που με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρντ Λούκε υποστηρίζει με λογικά επιχειρήματα τη διάλυση της ευρωζώνης και συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Αγκέλας Δωροθέας Μέρκελ, που οραματίστηκε την κατάληψη της Ευρώπης χωρίς αίμα, αλλά με πολλά δάκρυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: