20 Οκτ 2014

Έσκασε πάλι η σαπουνόφουσκα της εικονικής αισιοδοξίας και επανέρχεται δριμύτερο το ευρω-μνημόνιο

Θεόδωρος Κατσανέβας

Τελικά,  η σαπουνόφουσκα της φλύαρης και αναποτελεσματικής εικονικής  αισιοδοξίας έσκασε και πάλι, με το Χρηματιστήριο να κατρακυλά και τις διεθνείς αγορές, τα «κοράκια» δηλ., να αποσύρονται, αφού ασέλγησαν για άλλη μια φορά πάνω στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας. Η μόλυνση της ύφεσης απειλεί να συνταράξει, λέγεται και πάλι, τη διεθνή οικονομία, μόλις λίγο αργότερα από μια περίοδο που μας βομβάρδιζαν οι  ψευτοειδήμονες των αγορών ότι, η κατάσταση βελτιώνεται. Τελικά, πόσο ειδήμονες είναι αυτοί επιλεγόμενοι «ειδήμονες», όταν δεν καταφέρνουν ποτέ να προβλέψουν σωστά τις επικείμενες καταστροφές;  Και μάλιστα, σε μια περίπτωση όπως αυτή της ελληνικής οικονομίας, όπου τα πράγματα είναι ολοκάθαρα.

Μια απλή αλλά διεισδυτική ματιά στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της χώρας, αρκεί νια να αντιληφθεί ο έχων οικονομικές γνώσεις, ότι, το...καράβι δεν τραβάει και πως σύντομα θα ναυαγήσει ξανά. Όταν όλοι οικονομικοί δείκτες πάνε από το κακό στο χειρότερο, όταν το χρέος μεγαλώνει παρά το κούρεμα του PSI, όταν η απεργία επενδύσεων συνεχίζεται, όταν η αγορά έχει παραλύσει, πως είναι δυνατόν, να αναστραφεί το απευκταίο;
Τώρα, που επανέρχεται δριμύτερη η λιτότητα των ευρω-μνημονιακών ρυθμίσεων, οι εμμονικοί με την ίδια πολιτική της καταστροφικής ευρωζωνικής λιτότητας τρέχουν για να περισώσουν ότι δε συμμαζεύεται. Δεν αντιλαμβάνονται άραγε ότι αυτή η ή ίδια μίζερη πορεία είναι η μόνη που διασφαλίζει την αποτυχία. Και ότι, μόνο η στάση πληρωμών, η διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών, με αναγκαία προϋπόθεση την έκδοση εθνικού νομίσματος, με σύνεση και φειδώ, σε συνδυασμό με στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, είναι η μόνη διέξοδος από τα ατέλειωτα αδιέξοδα και τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: