Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία με την παρουσία του εξερευνητικού πλοίου Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια εξωφρενική και πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να επιβάλλει την κυριαρχία της και στη νότια Κύπρο. Απο το όλο σκηνικό που έχει στηθεί, διαφαίνεται ότι, οι παράλογες ενέργειες των νεο-Οθωμανών πολύ δύσκολα θα βρουν έδαφος συμπαράστασηw όπoυδήποτε, αφού στερούνται όχι μόνο νομιμότητας, αλλά κάθε κοινής λογικής.
Aπό την προβλεπόμενη κατά την άποψή μας αποτυχία των τουρκικών προκλήσεων, αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση του αείμνηστου προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας να αρνηθεί το σχέδιο Ανάν, του οποίου η εφαρμογή θα επέφερε και τη διακαιωματική εισβολή της Τουρκίας στα επίμαχα ενεργοφόρα οικόπεδα της νότιας Κύπρου.
Η απόφαση της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση στην περιοχή δεν είναι ξαφνική. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Αγκυρας αντιπερασπισμού σε ενέργειες όπως η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου των τριών χωρών.«Πρόκληση» για την Τούρκία θεωρείται και η οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ και τον Λίβανο ενώ η Αγκυρα πιέζεται από τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Και σε όλα αυτά δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τις σχέσεις έντασης που υπάρχουν αυτή την περίοδο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.Η εξαγωγή των προβλημάτων στο Αιγαίο ήταν πάντα στις σκέψεις της ηγεσίας της Αγκυρας γι' αυτό και έστειλαν το σεισμογραφικό πλοίο στην περιοχή.
Το όνομα του πλοίου
Ο Χαϊρεντίν Πασάς (Μπαρμπαρός) γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο. Ο πατέρας του ήταν σπαχής (μέλος του προνομιούχου Οθωμανικού ιππικού) και λεγόταν Γιακούπ. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο και λεγόταν Κατερίνα. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του ήταν Έλληνας Γενίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά.
Ο Μπαρμπαρόσα θεωρείται ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Μπεϊλέρ Μπέης (Αρχιμπέης) του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια των κατακτητικών και πειρατικών επιδρομών του ο Μπαρμπαρόσα έστειλε τους Τούρκους και αλγερινούς πειρατές του ενάντια πολλών νησιών του Αιγαίου, ειδικά στις Κυκλάδες καθώς και στα Κύθηρα, στην περιοχή του Τσιρίγου. Αυτό που επακολούθησε ήταν η ερήμωση του νησιού. Λέγεται ότι σκοτώθηκαν 7.000 άμαχοι και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν ως σκλάβοι, ενώ εκείνοι που κατόρθωσαν να διαφύγουν, κρύφτηκαν στα βουνά ή πέρασαν στην Πελοπόννησο. Ακόμα και σήμερα στην πρωτεύουσα του νησιού τον Άγιο Δημήτριο, γνωστή έως Παλαιοχώρα είναι διακριτά τα ίχνη της ερήμωσης από εκείνη την πειρατική λαίλαπα.
Εν τω μεταξύ, βίντεο που καταγράφει καρέ-καρέ την πορεία του «Μπαρμπαρός», το οποίο μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο βίντεο το «Μπαρμπαρός» φαίνεται να κινείται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε κυκλική πεορεία, οβάλ σχήματος, ενώ φαίνεται να εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ στο ύψος του Γκάβο Γκρέκο γύρω στις 06:30 της Δευτέρας. Στη, συνέχεια ακολουθώντας παράλληλη πορεία με την ακτογραμμή, διείσδυσε μέχρι το ύψος της Λάρνακας. Στο σημείο εκείνο έκανε αναστροφή και ακολούθησε την ίδια παράλληλη πορεία, αυτή τη φορά προς τα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Εξήλθε της ΑΟΖ και στη συνέχεια επανέλαβε την ίδια κάθετη πορεία εντός του Οικοπέδου 3, επεκτείνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις έρευνές του εντός του Οικοπέδου 2 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το «Μπαρμπαρός» είχε ως συνοδεία δύο πλοία υποστήριξης, ενώ τις κινήσεις του παρακολουθούσε από απόσταση φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.Η τελευταία θέση του πλοίου είναι στις πέντε τα ξημερώματα, ενώ οι κινήσεις του, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, παραπέμπουν στη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών.
Στο μεταξύ, την άμεση εφαρμογή οκτώ μέτρων αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, μετά τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία.Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
1.Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Κύπρος: Αυτά είναι τα 8 αντίποινα για την τουρκική προκλητικότητα
4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
5. Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά thw πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν θα ανακοινώνονται.Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενώπιων του και σειρά άλλων μέτρων, τα οποία θα λαμβάνονται αναλόγως των εξελίξεων, ενώ χθες κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Με την επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης έχει ζητήσει την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Όπως σημειώνει, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν βοηθούν την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και δύνανται να καταστρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού και θετικού περιβάλλοντος, και να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: http://goo.gl/5juOBW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου