10 Νοε 2014

Χαμένοι στη μετάφραση της ανεργίας

Πριν λίγες μέρες είχαμε τον παρακάτω διάλογο με έναν πολιτικό της συμπολίτευσης (όνομα δε λέω) για την ανεργία.Πολιτικός (Π): Θα ήθελα να μιλήσουμε σήμερα για την ανεργία στη Χώρα μας. Εγώ (Ε): Μμμ, Ωραίο θέμα Άδωνη, δύσκολοι καιροί. Νομίζω ότι είναι 27% το ποσοστό της ανεργίας στη Χώρα μας, όπως διάβασα στις εφημερίδες. Π; Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δουλειά!Ε: Δεν κατάλαβες καλά, αυτοί που δεν δουλεύουν είναι 40%. Π: Μα πριν λίγο είπες 27% ότι είναι το ποσοστό ανεργίας.

Ε: Ναι αυτό είπα. Το ποσοστό ανεργίας είναι 27%.Π: Σωστά, το 27% του εργατικού δυναμικού δεν δουλεύει.Ε: Όχι, το 40% δεν δουλεύει.Π: Ωραία, εν τάξει, το ποσοστό ανεργίας είναι 40%.Ε: Α, με σένα, δεν καταλαβαίνεις. Το ποσοστό ανεργίας στη Χώρα μας είναι 27%.
Π: Α, εσύ θα με τρελάνεις, είναι 27% ή 40%;Ε: Το ποσοστό ανεργίας στη Χώρα είναι 27% αλλά οι αυτοί που δεν δουλεύουν είναι 40%!!Π: Αν δεν δουλεύεις δεν είσαι άνεργος;Ε: Όχι, άνεργος δεν μπορείς να θεωρείται αυτός που δεν δουλεύει. Πρέπει να ψάχνεις για δουλειά για να θεωρείσαι άνεργος..Π: Μα όλοι είναι άνεργοι!!Ε: Αχ Άδωνη, χάνεις το λεπτό σημείο του σκεπτικού! Π: Ποιο λεπτό σημείο?

Ε: Κάποιος Άδωνη μου που δεν ζητάει δουλειά δεν μπορεί να προσμετράτε σε αυτούς που ζητούν δουλειά. Δεν είναι δίκαιο!!Π: Σε ποιούς;Ε: Στους ανέργους.Π: Μα όλοι δεν δουλεύουν.Ε: Όχι βεβαία, οι άνεργοι ψάχνουν ενεργά για δουλειά. Αυτοί που έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται άνεργοι. Αφού δεν ζητούν δουλειά, δεν θέλουν να δουλέψουν, άρα πως είναι άνεργοι;

Π: Δηλαδή αν κάποιος δεν είναι γραμμένος στους πίνακες των ανέργων τότε η ανεργία στη Χώρα μειώνεται?Ε: Απολύτως. Έτσι είναι! Π: Άρα η ανεργία μειώνεται αν δεν είσαι γραμμένος στους πινάκες αυτών που ζητάνε δουλειά;Ε: Βεβαίως, έτσι μειώνεται η ανεργία. Μ αυτό το τρόπο είναι η ανεργία 27% αλλιώς θα ήταν 40%. Δεν νομίζω να θες να ακούς ότι η ανεργία είναι 40% στη Χώρα μας!

Π: Θεέ μου, θα ήταν φρικτό!! Ε: Μην το συζητάς, απολύτως!Π: Αλλά έχω μια ερώτηση ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δυο τρόποι να μειώσουμε την ανεργία?Ε: Σωστά, δυο τρόποι.Π: Η ανεργία μειώνεται ότι κάποιος βρει δουλειά, σωστά;Ε: Πολύ σωστά.Π: Και η ανεργία μειώνεται επίσης αν κάποιος πάψει να γυρεύει δουλειά.Ε: Τα λες πολύ ωραία!! 

Π: Έτσι λοιπόν υπάρχουν δυο τρόποι να μειώσουμε την ανεργία εκ των οποίων ο πιο εύκολος είναι να πάψουν οι άνεργοι να ζητούν δουλειά.Ε: Μίλησες τώρα σαν σπουδαίος οικονομολόγος Άδωνη, ούτε ο Κέϋνς νάσουνα!Π: Με συγχωρείς αλλά δεν νομίζω να κατάλαβα τι είπα!Ε: Τώρα μίλησες σαν πραγματικός πολιτικός!!!! Υπάρχει όμως και ένα τρίτος τρόπος.Π: Ποιος; Πες μου να κάνω κάτι να μειώσουμε την ανεργία!Ε: Δεν χρειάζεται, έχεις κάνει πολλά. Διώχνεις τους νέους από την Ελλάδα! 

O Σπύροw Στάλιας είναι οικονομολόγος,Ph.D, αν. γραμματέας του κόμματος ΔΡΑΧΜΗ,  spyridonstalias@hotmail.com

(Ο διάλογος είναι εμπνευσμένος από ένα αμερικανικό σήριαλ προσαρμοσμένος στα Ελληνικά. Παντού τα ίδια προβλήματα με τους πολιτικούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: