6 Νοε 2014

Το «γιατί» απαιτεί πάντα έναν αποχρώντα λόγο

Η καθημερινή μου συναναστροφή με τους κατοίκους αυτής της χώρας μου δημιουργεί αισθήματα απογοήτευσης, ανησυχίας και αποστασιοποίησης. Επαληθεύονται οι μεγάλοι φιλόσοφοι από τον Αριστοτέλη έως τον Soppenhauer, οι οποίοι επιμένουν, ότι για τα πράγματα υπάρχουν «αιτίες» και «αίτια»!

Γράφει ο Αριστοτέλης στα «Αναλυτικά Ύστερα»: “Αιτίαι δέ ..τ έ σ σ α ρ ε ς .. μία μέν τό τί ήν είναι, μία δε τίνων όντων ανάγκη τούτο είναι, ετέρα δε ή τι πρώτον εκίνησε, τετάρτη δε το τίνος ένεκα”. [Υπάρχουν τέσσερα είδη αιτίων: Το ένα έχει σχέση με το ποια είναι η ουσία του πράγματος, το δεύτερο τι πρέπει να προϋποτίθεται εφόσον αυτό υπάρχει, το τρίτο τι το επηρέασε σαν πρώτο, το τέταρτο για ποιο λόγο κάτι υπάρχει.] Στο ίδιο έργο του ο Αριστοτέλης αναλύει τη σημαντική διάκριση μεταξύ της αιτίας (γνώση, πως κάτι υπάρχει) και του αιτίου (εξήγηση, γιατί υπάρχει αυτό).
Το ίδιο αυτό θέμα, πραγματεύεται και ο Soppenhauer στην περίφημη διατριβή του «Περί της .. τ ε τ ρ α π λ ή ς.. ρίζας του αποχρώντος λόγου», καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι: «Κάθε φαινόμενο έχει την επαρκή αιτία του»!
Κατά συνέπεια, η σημερινή κατάσταση (τραγωδία) στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία, έχει την εξήγησή της. Αφού λοιπόν ξεπεράσουμε τη σύγχυση, περί του ότι «υπάρχει» μία σιωπηλή γενοκτονία και μεταμόρφωση των πάντων σιγά-σιγά (τίποτα δεν γίνεται εξαίφνης), μπορούμε μετά, να ερευνήσουμε το «γιατί».
Προσωπικά είμαι ακράδαντα πεπεισμένος για το πρώτο, το ότι «υπάρχει». Η εμπειρία μου λοιπόν από τη συναναστροφή μου με την πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας, μου εξηγούν και το δεύτερο ...το «γιατί»: Έλλειψη παιδείας, άρτος και θέαμα, θεοκρατία, άγνοια, χειραγώγηση, έλλειψη ενδιαφέροντος διαλόγου για τα καίρια, αποπολιτικοποίηση, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά, έλλειψη αλληλεγγύης, υποψία, φόβος, παραίτηση, φίμωση, ενοχή, τυφλή υπακοή στους νόμους της ελίτ, υποτέλεια, δουλική συμπεριφορά, αφασία…. Ας μην εθελοτυφλούμε: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Νεοέλληνα και για αυτά προηγήθηκε η υλοποίηση σατανικών σχεδίων. Οι κατακτητές ήξεραν πού κτύπησαν!
Κι όμως παρ όλα αυτά στο προτεκτοράτο Ελλάς πρυτανεύει στην πλειονότητα ο ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΣ μέχρι βλακείας!... Μη εξαιρουμένου και εμού του ιδίου, που ασχολούμαι τώρα ατελέσφορα με το εν λόγω ζήτημα!


Αθανάσιος Καρανάσιος, 5/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: