10 Νοε 2014

Ο φορολογικός παράδεισος του μεγαλο-Ευρωπαίου "αξιότιμου" κ. Γιούγκερ στο Λουξεμβούργο

Ο Ζαντ Κλοντ Γιούγκερ ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποκαλύφθηκε ότι πρωτοστατούσε επί σειρά ετών, μεταξύ του 1995 και 2013, σε 548 υπόγειες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου που εμπλέκουν 343 μεγάλες επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, το Λουξεμβούργο, υπό την πρωτοκαθεδρία του αξιότιμου  κυρίου Γιούγκερ, ήταν και είναι ένας τεράστιος φορολογικός παράδεισος, μια χοάνη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, το Λιλιπούτειο Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, είναι δηλαδή στην ουσία η πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη. Η πηγή αυτού του τεράστιου πλούτου δεν προέρχεται από την πραγματική οικονομία αλλά από τα τερτίπια της παγκοσμιοποίησης της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων χωρίς έλεγχο που έχει επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Τα ντοκουμέντα της καθωσπρέπει μεγάλης απάτης αναλύθηκαν από 78 δημοσιογράφους, που εργάζονται σε 26 διαφορετικές χώρες. Η δημοσιοποίηση μιας τόσο γιγαντιαίας μάζας δεδομένων αποτελεί «καυτή πατάτα» για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τέως πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Η χώρα του επέτρεψε, ενώ ήταν πρωθυπουργός, αυτά τα φορολογικά τερτίπια, αναφέρει το δημοσίευμα, στερώντας από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δισεκατομμύρια ευρώ, ανάμεσα στο 1995 και το 2013.
Η υπόθεση «Luxembourg Leaks» βάζει τον Γιούνκερ σε μία πολύ άβολη θέση. Μια έρευνα της Financial Mail το 2011 είχε δείξει ότι οι Big 4 λειτουργούσαν 81 γραφεία σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.Η Deloitte για παράδειγμα απασχολεί περίπου 150 άτομα στα μικρά νησιά της Μάγχης Jersey και Guernsey, δυο από τους πλέον πολυσύχναστους φορολογικούς υπεράκτιους παραδείσους στον κόσμο.

Εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω των «Offshore Leaks» δείχνουν ότι οι Big 4 είχαν στενή σχέση με την TrustNet, μια εταιρία με έδρα τη Σιγκαπούρη που προσφέρει υπηρεσίες σε υπεράκτιες εταιρίες δημιουργώντας περίπλοκες διαδρομές χρημάτων για τους πελάτες της. Η PwC για παράδειγμα βοήθησε περισσότερες από 400 υπεράκτιες εταιρίες μέσω της TrustNet από την ηπειρωτική Κίνα, το Χόνγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, όπως φαίνεται και στα αρχεία του ICIJ.

Στην πρόσφατη διαρροή που δημοσίευσε το ICIJ φαίνεται ότι μεταξύ του 2002 και του 2010 η PwC βοήθησε εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εμπιστευτικές φορολογικές συμφωνίες με τις οικονομικές αρχές του Λουξεμβούργου επιτρέποντας στην Amazon, την Abbot Laboratories και πολλές ακόμη να εξαφανίσουν τα κέρδη τους στο μικροσκοπικό ευρωπαϊκό Δουκάτο και να συρρικνώσουν έτσι τους φόρους τους σε βάρος των εθνικών δημόσιων ταμείων σε όλο τον κόσμο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν για παράδειγμα ότι η PwC βοήθησε τρεις μεγάλες τράπεζες της Λατινικής Αμερικής να χρησιμοποιούν το Λουξεμβούργο διαγράφοντας «άυλα περιουσιακά στοιχεία» γλιτώνοντας έτσι σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Οι φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου είναι νόμιμες στο Δουκάτο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι φορολογικές αρχές άλλων κρατών που βλέπουν τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους να φυγαδεύουν τα κέρδη τους αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν τους φόρους τους.

Οι δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες γνωρίζουν ότι ή μετατόπιση των κερδών σε υπεράκτιες εταιρίες και η φοροαποφυγή μπορεί να θεωρηθούν παράνομες από τα δικαστήρια και τις φορολογικές αρχές.

Σε μια περίπτωση που τεκμηριώνεται από την έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ ένα ανώτατο στέλεχος της KPMG είχε ζητήσει από τους ελεγκτές να αγνοούν τους κανόνες του IRS (ανώτατη φορολογική αρχή των ΗΠΑ) σχετικά με την καταχώρηση των υπεράκτιων εταιρίων. Σύμφωνα με την έρευνα της Γερουσίας το στέλεχος αυτό είχε υπολογίσει ότι τα πρόστιμα για την παραβίαση του νόμου θα κόστιζαν στην KPMG περίπου 14.000 δολάρια για κάθε 100.000 δολάρια σε αμοιβές για τη δράση της. «Για παράδειγμα» έγραφε «σε μια συμφωνία που θα αποφέρει στην KPMG 360.000 δολάρια το πρόστιμο για την απόκρυψη στοιχείων δεν θα ξεπερνούσε τα 31.000 δολάρια».

Ο αξιότιμος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις εντυπωσιακές αποκαλύψεις για τον «φορολογικό παράδεισο» του Λουξεμβούργου όπου διετέλεσε επί 20 περίπου χρόνια πρωθυπουργός και επί 16 υπουργός Οικονομικών.
Στις Βρυξέλλες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Γιουνκέρ θα αναγκαστεί «να λογοδοτήσει και να δώσει εξηγήσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να του ζητηθεί αυτό από όλα τα κόμματα και ως τώρα μόνο η ομάδα των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων δείχνει ενδιαφέρον.

Ο κ. Γιουνκέρ βρίσκεται από νωρίς το Σάββατο στην Αυστραλία όπου λαμβάνει μέρος, μαζί με τον επίτροπο στα Οικονομικά Πιερ Μοσκοβισί στη διάσκεψη της ομάδας G-20.
Κατά αστεία σύμπτωση, ένα από τα θέματα της ατζέντας της διάσκεψης των G-20 είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: