17 Δεκ 2014

Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία θα κατασκευάσουν κάθετο άξονα φυσικού αερίου

Μια σημαντική είδηση που πέρασε στα περιθώρια της ιδιαίτερα τρομολαγνικής δημοσιογραφίας των ημερών είναι ότι, η  Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια κάθετη διαδρομή φυσικού αερίου, η οποία είναι μία εναλλακτική λύση, στη ματαίωση από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού ‘South Stream’.

Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση των εκπροσώπων της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ρουμανία, καθώς και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου της ΕΕ για την Ενέργεια Maroš Šefčovič, ο οποίος προήδρευσε στην συνάντηση στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις εξελίξεις στην προοπτική της παροχής ενέργειας, μετά την αναμενόμενηαπό καιρό οριστική ματαίωση της κατασκευής του «South Stream».
Η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου και πιθανώς πετρελαίου από το Νότιο Διάδρομο των τριών βαλκανικών χωρών, με προφανώς από τη χώρα μας, θα επιτρέπει την εισροή αερίου από το Αζερμπαιτζάν. αλλά ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει μια παρόμοια προοπτική μεταφοράς ενέργειας από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ.
Τα δεδομένα αυτά, εφ' όσον υλοποιηθούν, αποκλείουν την εμπλοκή της Τουρκία στη μεταφορά ενέργειας και διαφορφώνουν νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή προς όφελος της χώρα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: