19 Ιαν 2015

Milton Ezrati : Το grexit παραμένει ισχυρό


Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ισχυρό, όπως και η διάλυση της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Μίλτον Εζράτι (Milton Ezrati), επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής αγορών στην Lord, Abbett & Co και συνεργάτης στο Center for the Study of Human Capital του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (State University of New York), σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό The National Interest. 
Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη αποκήρυξη μέρους του ελληνικού χρέους ή σε μια άλλη μορφή διαγραφής του, όπως, επίσης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή του τέλους του κοινού νομίσματος. Ακόμη και στην περίπτωση που η Ευρώπη αποφύγει τα χειρότερα, αυτό που θα πρέπει να αναμένει κανείς είναι ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση είναι τόσο πολλές, ώστε θα απαιτούνταν ένα βιβλίο για να κατονομάσει τα υπεύθυνα πρόσωπα και τους θεσμούς».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ιδιόμορφη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της λιτότητας, θέτοντας ενδεχομένως τέλος στη συνεργασία της Ελλάδας με την τρόικα ή ακόμη και στη συμμετοχή της χώρας στο κοινό νόμισμα. Ακόμη και στην περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ και επιστρέψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην εξουσία, καθώς», όπως σημειώνεται, «η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται συνεχώς, η κυβέρνηση θα έδειχνε μεγαλύτερη βούληση για ελάφρυνση της λιτότητας και για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, εμφανιζόμενη λιγότερο συνεργάσιμη με την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο δύσκολο να προβλεφθούν οι εξελίξεις, καθώς ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας, έχει διατυπώσει τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά αντιτιθέμενων απόψεων ώστε οι Έλληνες ψηφοφόροι να προσέρχονται στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν ουσιαστικά για τι ακριβώς ψηφίζουν. Όλα παραμένουν ανοιχτά, από μια μεταστροφή προς τη μετριοπάθεια έως την έξοδο από το ευρώ».

Επίσης, ο αρθρογράφος καταγράφει «όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα τη μετεκλογική περίοδο, όπως την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, με τα θετικά και τα αρνητικά σημεία μια τέτοιας κίνησης, όπως και τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της. Προβλήματα στην Ευρωζώνη θα έθετε και η όποια διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο και για άλλες υπερχρεωμένες χώρες, δημιουργώντας συνθήκες τις οποίες δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί η Γερμανία, εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των φορολογουμένων της», όπως αναφέρει στην ανάλυσή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: