3 Φεβ 2015

Οι Έλληνες απέρριψαν την πολιτική της ταπείνωσης !


Οι Έλληνες, ένας από τους πιό μικρούς και ψυχωμένους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψαν με αυτοπεποίθηση την επιβαλλόμενη σε αυτούς ευρωπαϊκή πολιτική της στυγνής λιτότητας, η οποία έθετε τους οικονομικούς δείκτες πάνω από τους ανθρώπους και πάνω από τις κοινωνικές επιταγές της χώρας. Πάνω από τις αρχικές αξίες της ελευθερίας, ισότητας και πνεύματος αδελφοσύνης της Ε.Ε. 


Την 25η Ιανουαρίου 2015 οι Έλληνες ψήφισαν έτσι ώστε κόμματα αντίθετα προς την πολιτική της λιτότητας να επιτύχουν πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αψήφησαν συστάσεις και τυχόν επιθυμίες κυρίαρχων δομών της ευρωζώνης που θα προτιμούσαν πρόσωπα γνωστά. Επανέφεραν έτσι αισιοδοξία και έμπνευση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο Μπενουά Αμό, Γάλλος υπουργός Παιδείας, έκανε ανάρτηση στο Twitter το ίδιο βράδυ των εκλογών: «Η ψήφος σας στο ΣΥΡΙΖΑ εμπνέει την Ευρώπη». (1) Ο Γάλλος υπουργός, με άψογα ελληνικά ευχαρίστησε μέσω Twitter τον ελληνικό λαό για την ψήφο του…Μετά τα exit polls και την ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αρχικά ανάρτηση στη μητρική του γλώσσα, τα γαλλικά, γράφοντας: «Μεγάλη ελπίδα η δημοκρατική επιλογή του Ελλήνων για το αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ» και έπειτα ανάρτησε στα ελληνικά: «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό, η ψήφος σας εμπνέει όλη την Ευρώπη».  

Οι Έλληνες απορρίπτουν εμφατικά τη λιτότητα, εκλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορική ψηφοφορία. (2) Μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας που συνταγογραφήθηκε για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας χρέους, μια αλλεπάλληλα κακοποιημένη αλλά αψηφούσα Ελλάδα την Κυριακή απέρριψε εμφατικά το φάρμακο.

 Ο ρόλος Μέρκελ στην άνοδο Τσίπρα

Κύριο άρθρο εφημερίδας Εστία στις 16 Ιανουαρίου 2015 (3)

Η αλήθεια που λίγοι τολμούν να ομολογήσουν : Η Ελλάς είναι ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης από το 2000. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού η χώρα μας παρεβίαζε διαρκώς τις συμβατικές υποχρεώσεις της, βρέθηκε σε αδυναμία εξυπηρετήσεως των δανείων της. Κατέφυγε λοιπόν για βοήθεια στην Ευρωζώνη. Κυρίαρχη χώρα σε αυτήν είναι η Γερμανία, της οποίας ηγείται η κ. Άνγκελα Μέρκελ. Και από την ώρα που η Ελλάς προσέφυγε στους εταίρους της για βοήθεια, η Γερμανίδα καγκελάριος συμπεριφέρεται ως επικυρίαρχος της χώρας μας, καθορίζοντας εκείνη την ακολουθητέα οικονομική πολιτική, με την Τρόικα σε ρόλο Gauleiter.
 Η εθνική αξιοπρέπεια: Η αλήθεια είναι πως η Ελλάς απέφυγε την χρεοκοπία χάρις εις τα χρήματα της Γερμανίας. Αλλά η συμπεριφορά της τελευταίας έναντι της χώρας μας κάθε άλλο παρά συμπεριφορά ισότιμου εταίρου σε μία οικονομική και νομισματική ένωση θυμίζει. Είναι συμπεριφορά τιμωρητική και εθνικά ταπεινωτική. Το ύφος της Γερμανίδας καγκελαρίου καθώς και του επί των Οικονομικών υπουργού της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οσάκις μιλούν για την Ελλάδα, θίγει βαρύτατα την εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων.
Για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαμε ευθυνόμαστε πρωτίστως οι ίδιοι. Αλλά και η επί πενταετία υπαγόρευση της οικονομικής μας πολιτικής από την Γερμανία δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μάλλον οδήγησε στον μαρασμό της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια τεράστια ευθύνη για αυτό φέρουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Χρησιμοποίησαν την Τρόικα και την Γερμανία ως «άλλοθι» για να δικαιολογήσουν όλα τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να λάβουν

.………

Από της πλευράς τους, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο επί των Οικονομικών υπουργός της ουδέποτε απεποιήθησαν τον ρόλο του υπευθύνου για την ακολουθούμενη στην Ελλάδα οικονομική πολιτική. Με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους μάλλον τον επιβεβαίωναν. Έφθασαν δε στο σημείο να αναφέρονται ακόμη και σε λεπτομέρειες της ακολουθητέας πολιτικής, όπως για το ποιοι πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ποιοι και πότε πρέπει να συνταξιοδοτούνται, για το ύψος των μισθών και των συντάξεων κ.ο.κ. Έτσι, δημιουργήθηκε στην χώρα μας η εντύπωση ότι αυτός που τελικά χαράσσει την οικονομική πολιτική που υφιστάμεθα είναι η Γερμανία. Και ότι αυτός που ευθύνεται για τα δεινά που υφίσταται ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια είναι προσωπικώς η κ. Μέρκελ!

Το πολιτικό κενό……:Έτσι, ο ρόλος τον οποίο αποδέχθηκε να παίξει η Γερμανίδα καγκελάριος και τον οποίο με ανακούφιση της απέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες για τα σκληρά μέτρα, λειτούργησε υπέρ του Σύριζα. Και … φθάσαμε να διεκδικεί την εξουσία στην Ελλάδα ένα κόμμα της μαρξιστικής Αριστεράς! Οι ευθύνες βαρύνουν τόσο την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο για την ταπεινωτική συμπεριφορά της έναντι των Ελλήνων πολιτών, όσο και τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά που χρησιμοποίησαν την κ. Μέρκελ ως άλλοθι. Το τίμημα είναι η άνοδος του Τσίπρα.

Η ψυχολογία της ταπείνωσης υπονομεύει τη λύση Euro2Day (4α).
Μέρκελ & Σία θα πρέπει να εξετάσουν τον παράγοντα «Η» ).(4β) (άρθρο των Financial Times - «Η» από το Humiliation / Tαπείνωση  Η μελέτη της ταπείνωσης ίσως είναι αποκαλυπτική.

 ….Για τον Dennis Smith, τον διακεκριμένο Βρετανό ιστορικό κοινωνιολόγο, το ερώτημα / θέμα είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Όπως εξήγησε σε συνέδριο κοινωνιολογίας, ένας τρόπος να κατανοήσουν αξιωματούχοι και οι επενδυτές την πορεία της ευρωζώνης είναι να εξετάσουν πώς λειτουργεί ο παράγοντας της "ταπείνωσης" σε ψυχολογικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει ο καθηγητής Σμίθ, ένας χαρακτηριστικός παράγοντας της μεταπολεμικής Ευρωπαϊκής εμπειρίας ήταν ότι η ένωση «πάντοτε αυτο-παρουσιάσθηκε σαν καθεστώς κατά της ταπείνωσης». Σφυρηλατήθηκε για να επουλωθούν οι πληγές του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και ως εκ τούτου, «ελευθερία και  ισότητα [ήταν] μεγάλης αξίας, καθώς και το πνεύμα της αδελφοσύνης / fraternity". Όμως, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, "η ταπείνωση έχει επιστρέψει στην Ευρώπη σε μεγάλη κλίμακα».

Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ψυχολόγοι πιστεύουν πως η διαδικασία ταπείνωσης επιφέρει συγκεκριμένες αντιδράσεις στους ανθρώπους. Σε αντίθεση με το αίσθημα της ντροπής, η ταπείνωση δεν είναι ένα φαινόμενο που προέρχεται από εσωτερικούς παράγοντες. Δεν είναι, δηλαδή, το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν καταπατά ηθικούς κανόνες. Αντιθέτως, η ταπείνωση επιβάλλεται από κάποιον σε κάποιον άλλο.

Υπάρχουν τρία στάδια σε αυτήν: Πρώτο είναι η απώλεια της αυτονομίας ή του ελέγχου. Ακολουθεί ο υποβιβασμός της θέσης του ατόμου. Τελευταίο είναι ο μερικός ή ο ολικός αποκλεισμός του από την ομάδα. Αυτή η διαδικασία των τριών σταδίων συνήθως πυροδοτεί βραχυπρόθεσμους μηχανισμούς αντίδρασης, όπως φυγή, εξέγερση ή αποστασιοποίηση….Οι χώρες της περιφέρειας έχουν βιώσει την απώλεια ελέγχου, τον υποβιβασμό της θέσης τους και τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (αν και όχι ακόμη από το ευρώ). Τα στάδια της ταπείνωσης είναι εμφανή στη στρατηγική με την οποία γίνεται η διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη σήμερα….

 ……Η Ελλάδα, όμως, ιστορικά χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο εθνικής υπερηφάνειας. "Τα τελευταία 25 χρόνια ευημερίας, πολλοί Έλληνες πολίτες στηρίχθηκαν στην επέκταση του δημόσιου τομέα…, έθαψαν το οδυνηρό παρελθόν στη λήθη και συνήθισαν στο πιο άνετο παρόν (που τώρα αποτελεί παρελθόν)", υποστηρίζει ο D. Smith. 

……Εάν η Angela Merkel ή άλλοι ισχυροί ηγέτες της ευρωζώνης θέλουν να σχηματίσουν μία λειτουργική λύση στην κρίση, πρέπει να σκεφτούν περισσότερο για τον παράγοντα της ταπείνωσης…

 Κλείνοντας, σημειώνουμε τη λέξη η  οποία στα Ελληνικά είναι «Ταπείνωση», στα Αγγλικά είναι «Humiliation» και στα Γερμανικά είναι «Demütigung». Ελπίζουμε οι ευρωπαίοι φίλοι μας να καταλάβουν. Η Ελλάδα δεν είναι ένα από τα κρατίδια μεγάλης κεντροευρωπαϊκής χώρας!  Είναι μία ισότιμη με όλες Χώρα Μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασίζεται στην ιστορία της, στις ικανότητες των Ελλήνων και των Ελληνίδων και συνεχίζει την πορεία της.

 Σημειώσεις

(1) (Της Χρίσλας Γεωργακοπούλου , 25 Ιαν.2015 : 20:33). http://www.thetoc.gr/politiki/article/mpenoua-amoi-psifos-sas-sto-suriza-empneei-tin-eurwpi

 (2) ΑΘΗΝΑ,υπό Griff Witte January 25 at 6:22 PM.

http://www.washingtonpost.com/world/greeks-expected-to-elect-leftist-syriza-party-in-sunday-vote/2015/01/25/6e273dea-a246-11e4-91fc-7dff95a14458_story.html

 (3) http://freewill.gr/2015/01/16/%CE%BF-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1/

 (4α) Euro2Day, δημοσιεύθηκε 19Οκτωβρίου 2012-12:56, Τελ.ενημ.:29/01/2015-22:45 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/733204/ArticleFTgr.aspx

 (4β) FINANCIAL TIMES - Merkel & Co should look at the ‘H’ factor - By Gillian Tett , October 18, 2012 7:06 pm - Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

http://www.ft.com/cms/s/0/9b7c17d8-1932-11e2-9b3e-00144feabdc0.html#axzz3QCNk8yFa

 (5) Φωτογραφία: Η κάθοδος της Αθηνάς από τον Όλυμπο στην Ιθάκη, χαρακτικό του Flaxman.

Δεν υπάρχουν σχόλια: