Η φιλοξενία του γνωστού και μη εξαιρετέου Μπάμπη Παπαδημητρίου του ευφυούς πλην απόλυτου εκφραστή του κατεστημένου στο ταπεινό μας ιστολόγιο των «συμμοριτών της δραχμής», φάνταζε πολύ απομακρυσμένη μέχρι σήμερα. Όπως απαγορευμένες είναι φυσικά και οι δικές μας απόψεις από τη βαρύγδουπη Kαθημερινή και τον SKY της Σία.Όμως, ο Μπάμπης έχει ένα μεγάλο προσόν. Δεν είναι δογματικός. Μπορεί να αλλάζει όπως φυσάει ο άνεμος. Τώρα βλέπει ότι ο άνεμος φυσά προς τη μεριά της δραχμής. Γι’ αυτό και με βαρύγδουπο άρθρο του στη βαρύγδουπη εφημερίδα του, βάζει φρένο στη μέχρι χθες απέχθεια έως κομψευόμενη σιχασιά με την οποία εκφραζόταν για την «κόλαση» του εθνικού μας νομίσματος και το γυροφέρνει στο πιο μαλακό έως και φιλικό.
Αλλά ας δούμε το όλο άρθρο με τίτλο: «Η σχολή της δραχμής και οι χίμαιρες που κυνηγά». Ο τίτλος και μόνο παρουσιάζει ιδιαίτερα σημειολογικό ενδιαφέρον. Αναφέρεται στη «σχολή» και όχι στη «συμμορία» της δραχμής όπως ήταν η προσφιλής του προσφώνηση στο παρελθόν. Μπράβο σου Μπάμπη, το εκτιμούμε ιδιαιτέρως. Και όταν έρθει η δραχμή, που θα έρθει, θα το εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο. Πιο κάτω παρατίθεται ολόκληρο το άρθρο του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου από την Καθημερινή της Κυριακής 8/3/2015 χωρίς παρεμβάσεις φυσικά :
"Ακόμη και ύστερα από ένα Grexit, η οικονομία θα λειτουργεί μεταφράζοντας τα πάντα σε ευρώ, κι αυτό θα είναι το νόμισμα που θα εμπιστεύονται οι πολίτες.Ακόμη και ύστερα από ένα Grexit, η οικονομία θα λειτουργεί μεταφράζοντας τα πάντα σε ευρώ, κι αυτό θα είναι το νόμισμα που θα εμπιστεύονται οι πολίτες.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να εγκαταλείψουμε το «στενό πουκάμισο» του ευρώ. Ο προφανής είναι η ανακοίνωση, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ενός χρονοδιαγράμματος αντικατάστασης του σημερινού κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο άλλος δρόμος είναι λίγο περίπλοκος. Η κυβέρνηση δημιουργεί το νομικό περιβάλλον ώστε να γίνεται υποχρεωτικώς αποδεκτό ένα είδος συναλλαγματικής Δημοσίου, δηλαδή ένα παράλληλο νόμισμα, πάντοτε όμως σε ευρώ. Το κράτος μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, αφού με νόμο θα καταστεί υποχρεωτική η αποδοχή του συγκεκριμένου χρηματικού τίτλου, τουλάχιστον μεταξύ όσων συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
Είναι αλήθεια ότι σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, εάν δεν αλλάξει κάτι στις διαφαινόμενες εξελίξεις, το κράτος δεν θα έχει άλλον τρόπο για να συνεχίσει να τιμά τις υποχρεώσεις του, παρά ένα παράλληλο νόμισμα. Οι φήμες, που προηγούνται πάντοτε της συγκεκριμένης πραγματικότητας, επιμένουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη μεταφέρει την εκτέλεση δαπανών Μαρτίου στον Απρίλιο και ας το διαψεύδουν οι αρμόδιοι υπουργοί στα τηλεπαράθυρα.
Είναι προφανές πως υπάρχει σοβαρή υστέρηση στα τρέχοντα έσοδα και ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να τροποποιηθεί μόλις η κυβέρνηση σταθεί στα πόδια της. Η μόνη ελπίδα της κυβέρνησης είναι να έχει πάει καλά η ρύθμιση παλαιών χρεών, αλλά και αυτό ακυρώνεται από τις αντιφάσεις των ρυθμίσεων.
Η εμπειρία προηγούμενων κρίσεων πληρωμών του Δημοσίου διαβεβαιώνει πως στις δαπάνες που μεταφέρονται θα προστεθούν οι επόμενες. Ευθύς μετά το Πάσχα, στο μέσον της άνοιξης, τα κρατικά χρέη θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ακόμη κι αν από θαύμα μαζευόταν όλο το ποσό των 9 δισ. παλαιών οφειλών, που αποκάλυψε ως εισπράξιμο η αρμόδια υπουργός, οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν καλύπτονται.
Πολλοί πιστεύουν ότι το κράτος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, εφόσον οι εταίροι μας έδιναν μία δόση των δανείων που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο. Οι ίδιοι και άλλοι πιστεύουν ότι το ίδιο ταμειακό αδιέξοδο μπορεί να αρθεί αν ο Μάριο Ντράγκι είχε συναινέσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων και την ανάλογη παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, οι οποίες θα έσπευδαν να δανείσουν το Δημόσιο. Τίποτε από αυτά δεν ευσταθεί. Με τα υπονοούμενα κεφάλαια, εάν τελικώς δοθούν, θα πληρωθούν οι εξωτερικές υποχρεώσεις του κράτους.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν στην εγκατάλειψη του ευρώ, δηλαδή το ολοένα και περισσότερο συζητούμενο Grexit, ενισχύονται.Το βασικό επιχείρημα είναι πολιτικό. Το κυβερνών κόμμα νομίζει ότι για το αφόρητο στρίμωγμα που υφίσταται φταίνε οι μνημονιακές υποχρεώσεις και οι σχετικές απαιτήσεις των πιστωτών. Δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι είναι οι κανόνες λειτουργίας της Ζώνης και των Θεσμών που υποχρεώνουν την κυβέρνηση στην απαραίτητη προσαρμογή.
Το εξέφρασε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λαπαβίτσας: «Η ελπίδα να επιτύχουμε ριζοσπαστικές αλλαγές εντός του θεσμικού πλαισίου του κοινού νομίσματος σβήνει», έγραψε σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian. O βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να ληφθούν «έκτακτα μέτρα ρευστότητας» ως απαραίτητη προετοιμασία έναντι κάθε ενδεχόμενης εξέλιξης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Σχολή της Δραχμής» προτείνει στους πολιτικούς να εγκαταλείψουν το ευρώ, ώστε να αποκτήσει το κράτος τη ρευστότητα έναντι της οποίας τους εκβιάζουν οι μνημονιακοί και άλλοι Ευρωπαίοι. Αν η ομάδα Τσίπρα επιμείνει στην «εδώ και τώρα» εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το πακέτο «Θεσσαλονίκη plus», ο μύθος των διευκολύνσεων που προσφέρει η προσφυγή στη δραχμή, θα κερδίσει κρίσιμο πολιτικό έδαφος στους ψηφοφόρους.
Οι οπαδοί του Grexit, εγχώριοι και εισαγόμενοι, αναφέρονται στα θεωρητικά οφέλη του μπόνους ανταγωνιστικότητας που προσφέρει η υποτίμηση του νομίσματος. Είναι προτιμότερο να υποτιμηθεί το νόμισμα, παρά να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, εξηγούν πονηρά.Πρόκειται για χίμαιρα. Οι παρενέργειες από την εισαγωγή παράλληλου μέσου πληρωμών και, τελικώς, ενός νέου νομίσματος είναι τοξικότερες οποιουδήποτε «μνημονιακού μέτρου».
Κανείς δεν πρόκειται να εμπιστευθεί τις «Συναλλαγματικές Δημοσίου» ή τη Νέα Δραχμή. Ακόμη και αν προηγηθεί ο έλεγχος κεφαλαίων και καταθέσεων, εξέλιξη που θεωρείται απαραίτητη στην προετοιμασία εξόδου. Η οικονομία θα λειτουργεί μεταφράζοντας τα πάντα σε ευρώ. Το ευρώ θα είναι το de facto νόμισμα αναφοράς, το οποίο θα εμπιστεύονται οι πολίτες. Εξαγωγές, τουρισμός και πωλήσεις μεγάλης αξίας θα γίνονται σε ευρώ, δημιουργώντας μια παράλληλη οικονομία, μέσω της οποίας το χρηματικό περίσσευμα επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα διοχετεύεται με κάθε μέσο, νόμιμο ή παράτυπο, σε ξένες τράπεζες.
Η εθνική αποταμίευση γρήγορα θα πέσει στα 80-100 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Επομένως, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν δραστικά τα δάνειά τους, αφού θα έχουν χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα εξωτερικής χρηματοδότησής τους. Μόνον ξένες τράπεζες, όχι μόνον ευρωπαϊκές ή διεθνείς αλλά και τουρκικές, θα έχουν ευχέρεια για νέα δάνεια, λαμβάνοντας βεβαίως τα ανάλογα ενέχυρα. Αν στο επόμενο ή στα αμέσως προσεχή Eurogroup δεν βρεθεί πεδίο συμβιβασμού, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση πληρωμών εισερχόμενη οριστικά σε νομισματική δίνη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου