Με τη φράση «δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε μια εξάιρετη συνέντευξή του στον στον Νίκο Χατζηνικολάου για το ενδεχόμενο να ζητήσει τη στήριξη του ελληνικού λαού, με δημοψηφίσμα σε περίπτωση που όπως είπε βρεθεί σε δύσκολη θέση και αναγκαστεί να κινηθεί εκτός των ορίων που έθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές, δηλαδή σκληρή διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης για αλλαγή των πολιτικών του μνημονίου. Τα στελέχη της Κίνησης ΔΡΑΧΜΗ, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αφού πρώτοι πριν απο ένα χρόνο έχουμε επανειλημένα θέσει την ανάγκη δημοσψηφίσματος με το ουσιαστικό ερώτημα "ευρώ ή δραχμή" και με την προύπόθεση ότι τα ΜΜΕ θα κρατήσουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο απόψεις.
Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του «Στον ενικό» κάλυψε τα στελέχη του που μιλούν ευθέως για πιθανή ρήξη με τους δανειστές, επικαλούμενος μάλιστα τη σχετική αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη από τη Βουλή αλλά εκτίμησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγκαστεί να φθάσει σε αυτή τη λύση γιατί θα υπάρξει, όπως είπε, συμφωνία με τους εταίρους
Ο πρωθυπουργός έσπευσε πάντως να αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι η κυβέρνησή του διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ με τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα και στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος επιβεβαίωσε ότι το σενάριο έχει ήδη συζητηθεί σε κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου ως μια πιθανότητα απεμπλοκής του αδιεξόδου στο οποίο μπορεί να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος (άρθρο 44) αναφέρει πως «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα (...) Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών...»
Ο κ. Τσίπρας αν και τον αρνήθηκε ως όρο κράτησε ολόθερμο το πολιτικό φλερτ με τον Κώστα Καραμανλή για τον οποίο ωστόσο είπε πως ποτέ δεν του έκανε πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημείωσε πως έχει να συναντηθεί μαζί του ενάμιση χρόνο ενώ χαρακτήρισε ως «παραφιλολογία πολιτικού καφενείου» τα περί πολιτικής προσέγγισης με τον πρώην πρωθυπουργό επ΄ αφορμής και της πρότασής του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και αν ο κ. Τσίπρας είχε μια θερμή κουβέντα να πει για τον Κώστα Καραμανλή, στον Αντώνη Σαμαρά - στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά - εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» αποδίδοντάς του προσπάθεια υπονόμευσης της νέας κυβέρνησης σε ένα «ναρκοθετημένο πεδίο» όπως είπε - προκειμένου να επιβεβαιωθεί το σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης». Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του, μίλησε για «εσωτερική τρόικα» που του λέει όσα δεν του λένε «οι έξω...».
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα που ανέκυψε με τις οξείες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προοπτική αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και εκτίμησε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις διαπραγματεύσεις αλλά ούτε και να μεταβάλει την έως τώρα στάση της κυβέρνησης Ομπάμα απέναντι στην Αθήνα.
Πηγή Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου