24 Απρ 2015

Να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα

Η τακτική με τo σκοτσέζικο ντους, κρύο-ζέστη, ζέστη-κρύο, συνεχίζεται. Τα μηνύματα των δανειστών προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθούν να επιδέχονται διπλή ανάγνωση, την ώρα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και η ανάγκη για ρευστότητα είναι πλέον επιτακτική. Από αυτό δεν ξεφύγαμε ούτε χθες. Εκεί που αχνοφάνηκε φως στο βάθος της σήραγγας από τη συνάντηση Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, ήρθε η συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να «κάνει τα όνειρα κομμάτια».

Η καγκελάριος, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του υπουργού της των Οικονομικών Σόιμπλε, φαίνεται πως χθες ήταν «επιεικής» προς τη χώρα μας. Οι πληροφορίες την εμφανίζουν να συμφώνησε με τον Τσίπρα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2-1,5%, τουλάχιστον σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους. Αν αυτό αληθεύει, ο βρόχος χαλαρώνει σημαντικά. Ο Ντάισελμπλουμ, από την άλλη, άφησε παράθυρο ανοιχτό για την εκταμίευση κάποιου ποσού, μάλλον αυτού του περίφημου 1,9 δισ. ευρώ ώς το τέλος Απριλίου.
Κι ήρθαν οι άλλοι στη Ρίγα, ΕΚΤ, Μηχανισμός Στήριξης και ΔΝΤ και έστειλαν απολύτως αρνητικά μηνύματα. Στην προπαρασκευαστική, ενόψει του σημερινού Eurogroup, συνάντησή τους επέμειναν στη σκληρή γραμμή. Τι ζητούν; Επιμένουν σε αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, κατάργηση των εξαιρέσεών του σε νησιά, μείωση των επικουρικών συντάξεων και μη καταβολή της 13ης σύνταξης που έχει προαναγγελθεί. Επιπλέον, δεν φαίνεται να δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικό και εργασιακά.
Ο ελληνικός λαός κουράστηκε να ακούει αντιφατικές δηλώσεις και εξαγγελίες. Ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος. Σε κάθε περίπτωση, το μαρτύριο της σταγόνας πρέπει σύντομα να τελειώσει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Διαφορετικά, ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά...

Συντάκτης: 
ΕΦ.ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: