17 Μαΐ 2015

Όχι σε κάλπικο δημοψήφισμα



Τράβηξε πολύ αυτό το  παζάρι των διαπραγματεύσεων, σε βαθμό που είναι περισσότερο από ορατή η παγίδα που μας στήνουν οι «Εταίροι». Ο κ. Βαρουφάκης καλό θα κάνει να σιωπήσει επιτέλους και να σταματήσει τη δημιουργική ασάφεια μέσα από την ατέρμονη εξωφρενική του πολυλογία του  τύπου «ήταν λάθος που μπήκαμε στο ευρώ, αλλά τώρα θα είναι καταστροφή να βγούμε!». Όταν η διαπραγμάτευση στη Γιάλτα κράτησε μια μέρα, δεν μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τους «Εταίρους» να σέρνονται επί μήνες.Η Ελλάδα να πληρώνει με συνέπεια τις δόσεις στο ΔΝΤ και οι «Θεσμοί» μας περιμένουν στη γωνία. Να αδειάσει η χώρα από όλα τα συναλλαγματικά της  διαθέσιμα και όταν έρθει η ώρα της κρίσης, να μην έχουμε σταγόνα συναλλάγματος που είναι αναγκαίο για τις πρώτες μέρες της πιθανής έκδοσης δικού μας νομίσματος.


Το είπαμε και το ξαναλέμε Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές  που δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχτεί,  σύμφωνα με τις εντολές που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό. Κατά την άποψή μας, αυτές αφορούν κυρίως τα ακόλουθα θέματα : «μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εργασιακά, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και δημόσιων φορέων όπως η ΔΕΗ, πλειστηριασμοί για πρώτες κατοικίες, υφεσιακή και αντιαναπτυξιακή πολιτική, μόνιμη και αδιέξοδη λιτότητα, απαίτηση για μεγάλα σχετικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, μη χαλάρωση των δανειακών βαρών της χώρας».

Η παραβίαση των απαράβατων αυτών κόκκινων γραμμών θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην απαξίωση και στην έξωση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση  και την υποκατάστασή του από τους γνωστούς εκλεκτούς του Ευρωιερατείου. Εφ’ όσον το Βερολίνο επιμείνει στην παραβίασή τους, οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε αδιέξοδο. Τότε, η μόνη λύση που απομένει είναι να κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιον δρόμο επιθυμεί να ακολουθήσει. Να δεχτεί ένα νέο σκληρό Μνημόνιο με παραμονή στην ευρωζώνη; Ή την άρνηση ενός μνημονικού συμβιβασμού, γεγονός που θα οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ; Με ανατροπή του μνημονίου, με συντεταγμένη και μελετημένη μετάβαση στη δραχμή, με νοικοκύρεμα του κράτους, αυτοδύναμη ανάπτυξη, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη;  

Εφ΄ όσον  δοθεί ισότιμο δημόσιο βήμα σε σοβαρούς υποστηρικτές των δύο απόψεων στο ίδιο ερώτημα, της θετικής και της αρνητικής, είμαστε περισσότεροι από βέβαιοι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα  υπερψηφίσει τη δεύτερη απ’ αυτές. Και τότε, θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την καταστροφική ευρωζώνη που μπορεί και πρέπει για το καλό όλων, να λάβει χαρακτήρα βελούδινου και όχι συγκρουσιακού διαζυγίου.

Μεγάλη σημασία έχει φυσικά η στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Αν «κλείσει το μάτι» στο συμβιβασμό με τους «Εταίρους» όπως ονειρεύονται πολλοί έξω και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπορεί να κερδίσει έστω και οριακά το δημοψήφισμα. Αλλά στην πραγματικότητα θα έχει παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές και σε σύντομο διάστημα, σε έξι μήνες το πολύ σε ένα χρόνο, θα καταρρεύσει και θα αποτελεί παρελθόν. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι κάλπικο δημοψήφισμα. Υπενθυμίζουμε στον Αλέξης Τσίπρα που μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί ότι οσφραίνεται σωστά τα μηνύματα των καιρών, τη στάση του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου που σε πείσμα όλων των Ερινυών του συμβιβασμού, έσωσε την Κύπρο από το καταστρεπτικό σχέδιο Ανάν.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι το κατεστημένο, ξένο και εγχώριο, τελευταία από μέγιστος αρνητής του δημοψηφίσματος, κάτι που εμείς υποστηρίξαμε πρώτοι, τελευταία φαίνεται να το προωθεί. Αυτό μυρίζει από μακριά ότι ετοιμάζουν με το δημοψήφισμα ένα Colpo  Grosso. Προφανώς θα πρόκειται για ένα κάλπικο δημοψήφισμα Πού στο κοντινό μέλλον θα  το πληρώσει ακριβά η χώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: