Ας θυμηθούμε ποιος είναι ο ¨καλαμπορτζής"μεγαλο-Ευρωπαίος Ζαντ Κλοντ Γιούγκερ που χαριεντίζεται με όλους στις συναντήσεις των Βρυξελών και επιχείρησε να βάλει γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κύριος Γιούγκερ, οπως αποκαλύφθηκε πριν απο ένα περίπου μήνα και ξεχάστηκε σύντομα ως Πρωθυπουργός επί σειρά ετών του Λουξεμβούργο, είχε μετατρέψει το Λιλιπούτειο αυτό κρατίδιο σε τεράστιο φορολογικό παράδεισο. Το «έγκλημα» ήταν γνωστό αφού το Λουξεμβούργο όπως και το Λιχνεστάϊν και όχι μόνο, αποτελούν βραχίονες της γερμανικής οικονομικής κηδεμονίας. Ο Γιούγκερ βγήκε στη «σέντρα» από τους Βρετανούς, οι οποίοι επιδιώκουν να μειώσουν τη γερμανική υπεροχή και να προστατεύσουν τους δικούς τους Φ.Π. όπως είναι το Γιβραλτάρ, τα νησιά Κεϋμάν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και το ίδιο το City του Λονδίνου
!
Αλλά και οι Γάλλοι έχουν το Μονακό, οι Ισπανοί τη Γρανάδα και την Ανδόρα, οι Ολλανδοί της Ολλανδικές Αντίλλες και η Ιταλοί τη Μάλτα. Φορολογικές παρεκτροπές εμφανίζει η Ιρλανδία και το ίδιο το Βέλγιο όπου βρίσκονται οι Βρυξέλες, η πρωτεύουσα δηλ. της Ε.Ε. ! Όσο για τους Αμερικάνους,αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εκτός των άλλων, με την Πολιτεία Ντελαγουέρ και τις Παρθένους Νήσους. Η Κύπρος αποτελούσε μια παρόμοια περίπτωση Φ.Π., αλλά οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοί» μας» αποφάσισαν να την εξοντώσουν γιατί δεν η ελλαδική ομπρέλα της είναι ανίσχυρη, ενώ ενοχλούσε η διοχέτευση εκεί Ρωσικών κεφαλαίων τα οποία εποφθαλμιούν το Λονδίνο και το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ , τα 45 κράτη που δε συνεργάζονταν επαρκώς στο φορολογικό πεδίο είναι : η Ιρλανδία, η Κόστα-Ρίκα, η Κύπρος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Βανουάτου, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, η Ολλανδία, η Ουρουγουάη, ο Παναμάς, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, το Χονγκ Κονγκ, οι Σεϋχέλλες η Σαμόα, το Μπελίζε, οι Μπαχάμες, το Ναουρού, καθώς και κάποιες υπερπόντιες κτήσεις όπως το Γιβραλτάρ, τα νησιά Γκέρσεϊ, οι Βερμούδες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ο Μαυρίκιος, τα Νησιά Καϋμάν, η Νήσος του Μαν, η νήσος Νέβις, το Νιούε και άλλα.
Το 2012, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την ακόλουθη λίστα με 47 φορολογικούς «παραδείσους», κράτη δηλαδή που δεν έχουν συνάψει σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα με την Ελλάδα : Ανδόρα, Ανγκουίλα,Αντίγκουα και Μπαρμπούντα,Αρούμπα,, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μπελίζ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι,. Μπρουνέι, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Ντομίνικα, Γιβραλτάρ, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γκέρνσεϋ,Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μοντσεράτ,Μαυρίκιος, Μονακό, Ναούρου, Ολλανδικές Αντίλλες, ΠΓΔΜ (FYROM),Νιούε, Παναμάς, Φιλιππίνες, Αγία Λουκία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα.Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Νήσοι Τέρκς και Κάικος, Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ, Βανουάτου, Ουρουγουάη, Χονγκ-Κονγκ.
Σε έκθεση της η βρετανική οργάνωση Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης τεκμηρίωσε ότι, το ιλιγγιώδες ποσό των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων –κάτι που ισοδυναμεί με το άθροισμα του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας – κρύβεται σήμερα σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο. Αυτό συνεπάγεται ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων άνω των 280 δις. δολαρίων. Και πρόκειται για μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση καθώς ακίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου καρπώνονται σήμερα λιγότερο από 10 εκατομμύρια άτομα.
Ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, αποκάλυψε πρόσφατα ότι, σε έξι μόνο φορολογικούς παράδεισους, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και τα νησιά Κέϊμαν, κρύβεται το αστρονομικό ποσό των 4,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 8% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αφορολόγητο και προέρχεται από διάφορες δραστηριότητες, νόμιμες ή παράνομες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, κλπ.
Γενικότερα, περίπου το μισό του συνόλου των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών κατευθύνεται σε φορολογικούς παράδεισους, σε εξωχώρειες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, όλες οι χώρες διεθνώς με εξαίρεση την Κίνα, εμφανίζουν ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Τα πλεονάσματα μεταφέρονται και κρύβονται στους Φ.Π. όπου παραμένουν ανενεργά, δεν αξιοποιούνται για την ανάπτυξη και ευθύνονται για τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις και τη διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών.
Οι ισχυροί της δύσης θα μπορούσαν φυσικά να εξαφανίσουν άμεσα όλους τους φορολογικούς παράδεισους. Αλλά δεν το κάνουν γιατί είναι δικά τους δημιουργήματα και υποκαταστήματα. Εκτός από περιπτώσεις όπως η Κύπρος. Η οποία, υπό το ισχύον γενικό καθεστώς των Φ.Π. θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε τέτοια ληστρική μεταχείριση αν δεν ανήκε στην ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου