20 Μαΐ 2015

KARIN RÅGSJÖ – MAJ KARLSSON :'Άθλιο το οικονομικό μοντέλο της ευρωζώνης

E-mailΕκτύπωσηPDF
Η Karin Rågsjö και η Maj Karlsson, βουλευτίνες του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα τη χώρα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με την Ελλάδα.Με τη βοήθεια της Αλληλεγγύης για Όλους, βρέθηκαν σε πολλές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ συναντήθηκαν και με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.Το Αριστερό Κόμμα (που κατέχει 21 από τις 349 έδρες της Βουλής) επιχειρεί να αντιπαλέψει την κυρίαρχη προπαγάνδα κατά των «τεμπέληδων Ελλήνων» και είναι δραστήριο στην οργάνωση της αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό.

Σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» η Κάριν Ρέσγιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης είναι άθλιο» ενώ πρόσθεσε ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό που θα σας πω δεν είναι άποψη μόνο της Αριστεράς αλλά διαπερνά υποστηρικτές όλων των πολιτικών κομμάτων, υπάρχει για τις αγορές. Δεν αφορά το λαό, δεν μειώνει την ανεργία, δεν επιλύει προβλήματα όπως της μετανάστευσης ή της στέγασης».
Maj Karlsonn τόνισε από την πλευρά της σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί την ΕΕ και την ευρωζώνη ότι: «Από τη μια, δεν είμαστε στην Ευρωζώνη. Ευτυχώς το «όχι» επικράτησε στο δημοψήφισμα, παρ' όλο που οι Σοσιαλδημοκράτες και η Δεξιά είχαν ταχθεί υπέρ.
Από τα πολιτικά κόμματα, μόνο η Αριστερά και οι περισσότεροι Πράσινοι εναντιώθηκαν στην Ευρωζώνη. Πριν από λίγα χρόνια σκέφτονταν να ξαναδοκιμάσουν ένα δημοψήφισμα, αλλά φυσικά σήμερα κανείς δεν το διανοείται».
Ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο "Δρόμο της Αριστεράς" (16/5) έχει ως εξής: 
Είδαμε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία το φθινόπωρο: μεγάλη ήττα της Κεντροδεξιάς, εκτόξευση της Ακροδεξιάς, περίπου στα ίδια οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά. Μετά, καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων. Πώς διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση σήμερα στη χώρα σας;
Karin: Η κατάσταση είναι κατά κάποιον τρόπο χαοτική. Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αδύναμος, πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας. Οπότε χρειάζεται να διαπραγματεύονται μαζί μας, να επιζητούν την ανοχή μας… Αυτό προκαλεί προβλήματα και σ’ εμάς, αφού από τη μια είμαστε αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση ένα-ένα τα νομοσχέδια. Είναι πολύ ευαίσθητη η ισορροπία…
Maj: Πράγματι, τον Δεκέμβριο καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και παραλίγο να έχουμε πρόωρες εκλογές, τις πρώτες εδώ και μισό αιώνα. Τελικά έγινε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση, αποφεύχθηκαν οι εκλογές κι έτσι συνεχίζεται η λεπτή ισορροπία.

Με αυτά τα δεδομένα, ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Αριστερού Κόμματος; Θα συνεχίσετε να παίζετε τη γάτα με το ποντίκι ή σχεδιάζετε κάτι άλλο;
Karin: Έχουμε μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το να ισορροπούμε πάνω στο τεντωμένο σκοινί! Διότι, κατά τη γνώμη μου, θα αποδειχθεί επικίνδυνο να παρέχουμε για πολύ καιρό ανοχή στους Σοσιαλδημοκράτες. Για την ώρα μπορούμε να αποσπάσουμε κάποια μέτρα καλύτερης πρόνοιας, π.χ. για τους ηλικιωμένους ή τα παιδιά. Όμως πρόκειται για προσωρινές παραχωρήσεις από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών. Εάν παίξουμε μακροπρόθεσμα μαζί τους, θα χάσουμε. Είναι θέμα χρόνου να τα βρουν με την Κεντροδεξιά και τότε δεν θα χρειάζονται πια την ανοχή μας, και θα πάρουν πίσω όποια φιλολαϊκά μέτρα πετύχαμε. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας πολιτική ατζέντα, προτείνοντας μια συνολική εναλλακτική λύση.
Maj: Το άμεσο πρόβλημα είναι ότι, αν αποφασίσουμε να μην παράσχουμε ανοχή στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ή σε κάποιο άλλο βασικό ζήτημα, θα μας χρεώσουν τυχόν πρόωρες εκλογές. Το να προκαλέσουμε εμείς την πτώση της κυβέρνησης είναι βέβαια μια επιλογή πάντα ανοιχτή. Αν, όμως, πάρουμε μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να αφορά μια εξόφθαλμα αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης, που θα συναντήσει τη λαϊκή αποδοκιμασία. Τότε ναι, θα πάρουμε την ευθύνη να τους ρίξουμε!
Karin: Οι Σοσιαλδημοκράτες από την αρχή δεν ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας. Είπαν ευθέως ότι δεν μας θέλουν στην κυβέρνηση και επιδίωξαν να τα βρουν με την Κεντροδεξιά, με τους φιλελεύθερους. Τελικά δεν συμφώνησαν κι έτσι σχηματίστηκε η σημερινή εύθραυστη κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε ότι ο λαός σας απέρριψε, με δημοψήφισμα, τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Στο διάστημα που μεσολάβησε, έχει αλλάξει ο τρόπος που εσείς, αλλά και γενικότερα οι Σουηδοί, αντιμετωπίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της; Επηρεάζουν αυτές οι πολιτικές, και πόσο, τη ζωή του σουηδικού λαού;
Maj: Δύσκολη ερώτηση! Από τη μια, δεν είμαστε στην Ευρωζώνη. Ευτυχώς το «όχι» επικράτησε στο δημοψήφισμα, παρ’ όλο που οι Σοσιαλδημοκράτες και η Δεξιά είχαν ταχθεί υπέρ. Από τα πολιτικά κόμματα, μόνο η Αριστερά και οι περισσότεροι Πράσινοι εναντιώθηκαν στην Ευρωζώνη. Πριν από λίγα χρόνια σκέφτονταν να ξαναδοκιμάσουν ένα δημοψήφισμα, αλλά φυσικά σήμερα κανείς δεν το διανοείται…
Karin: Ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της Ευρωζώνης, η σουηδική κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται και πολύ γι’ αυτά. Δεν έχουν πυροδοτήσει δηλαδή αυτά τα προβλήματα ένα κύμα δυσαρέσκειας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης είναι άθλιο, κι αυτό είναι όλο. Εξάλλου και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό που θα σας πω δεν είναι άποψη μόνο της Αριστεράς αλλά διαπερνά υποστηρικτές όλων των πολιτικών κομμάτων, υπάρχει για τις αγορές. Δεν αφορά το λαό, δεν μειώνει την ανεργία, δεν επιλύει προβλήματα όπως της μετανάστευσης ή της στέγασης…
MajΟι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μας επηρεάζουν πολύ. Ναι, επηρεάζουν κάποια θέματα, αλλά όχι όπως εδώ στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε ενάντια στο όλο «σύστημα». Η Αριστερά καταλαβαίνει, βέβαια, τι συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα, αλλά η κοινή γνώμη ανοίγει τα μάτια της με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Άρα η κατάσταση στο Νότο της Ευρώπης δεν απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και την πολιτική σκηνή της Σουηδίας;
Karin: Φυσικά και την απασχολεί, αλλά με στρεβλό τρόπο! Με τη «βοήθεια» των ΜΜΕ, ο σουηδικός λαός αγνοεί τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα σας. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανθούν και στη Σουηδία οι μύθοι: αν πιστέψουμε τα συστημικά ΜΜΕ, εσείς οι Έλληνες είστε τεμπέληδες, κάνετε φανταστικές διακοπές μεγάλης διάρκειας, παίρνετε σύνταξη από τα 50 και είστε εξοργιστικά πλούσιοι… (γέλια)… Σοβαρά, όλα αυτά μπορούσες να διαβάσεις στις εφημερίδες από την αρχή της κρίσης. Τώρα έχουν συμμαζευτεί κάπως, διότι η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα και εντελώς.
MajΟ Jonas Sjöstedt, ο πρόεδρος του κόμματός μας, είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που μίλησε στη Βουλή για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα. Και το κόμμα μας κάνει καθημερινή προσπάθεια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ώστε να πάψει ο κόσμος να καταπίνει τα σκουπίδια που διαδίδονται από τα ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για εύκολο έργο, όταν όλοι οι άλλοι λένε ψέματα, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεσκεπάσουμε αυτή τη ρατσιστική, εντέλει, καμπάνια συκοφάντησης του ελληνικού λαού. Εξάλλου, ένας από τους λόγους που ήρθαμε εδώ είναι για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, μεταφέροντας από πρώτο χέρι όσα βλέπουμε εδώ. Χρειάζεται να συνδεθούμε μεταξύ μας, να οικοδομήσουμε ένα αριστερό κίνημα ενάντια στο σύστημα…

Για να δούμε και τα δικά μας στερεότυπα: στον Ευρωπαϊκό Νότο υπάρχει η εντύπωση ότι οι σκανδιναβικές χώρες παραμένουν παράδεισος κοινωνικής πρόνοιας. Ισχύει αυτό ή είναι άλλος ένας μύθος;
Karin: Μύθος είναι, με την έννοια ότι το περίφημο σουηδικό μοντέλο δεν υπάρχει όπως υπήρχε πριν. Το κοινωνικό κράτος έχει αποψιλωθεί και περιοριστεί δραματικά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τριών παραγόντων: Πρώτον, των πολιτικών που επέβαλε η νεοφιλελεύθερη ατζέντα σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρίτον, της οκταετούς διακυβέρνησης από την κεντροδεξιά, που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές και επέβαλε μεγάλες περικοπές στην κοινωνική πρόνοια. Αυτοί εισήγαγαν στη χώρα μας τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις: «Αν είσαι εργαζόμενος, θα μειώσουμε τους φόρους σου. Αν δεν έχεις δουλειά, συγγνώμη, είναι δικό σου πρόβλημα». Αυτή ήταν η ατζέντα επί οχτώ χρόνια!
MajΠαρουσίασαν μια ψευδή εικόνα, ότι «η σουηδική οικονομία δεν αντέχει άλλο αυτό το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όλους». Πρόκειται για βλακείες βέβαια. Ήταν όμως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπείρεις το δηλητήριο του ατομικισμού και της διχόνοιας στην κοινωνία, καταστρέφοντας την αίσθηση της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία ήταν ασύμβατη με τα «νέα» δόγματα της αγοράς. Το κακό, βέβαια, ξεκίνησε από τους ίδιους τους Σοσιαλδημοκράτες, ακόμη κι από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που σταδιακά ασπάστηκαν αυτά τα δόγματα, το νεοφιλελευθερισμό συνολικά. Αυτοί ξεκίνησαν την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τα οχτώ χρόνια κεντροδεξιάς διακυβέρνησης την αποτέλειωσαν!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ KARIN RÅGSJÖ – MAJ KARLSSON ΣΤΟ «ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» (16/5) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΑΧΟ, ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: