Τη γραμμή που θα υιοθετήσει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα έναντι της καταληκτικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και τις ψηφοφορίες στη Βουλή αναζήτησε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε πολύωρη συνεδρίαση, που άρχισε στις 11 μ.μ. χθες. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση του κ. Λαφαζάνη στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έναντι της πρότασης που απέστειλε η κυβέρνηση προς τους εταίρους. Η Αριστερή Πλατφόρμα συνολικά έχει εκφράσει τη διαφωνία της έναντι της προοπτικής να φέρει η κυβέρνηση μια συμφωνία με διακριτά «μνημονιακά» χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης φρόντισε χθες να διατρανώσει αυτή τη θέση, τονίζοντας σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο ότι «το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και αναφέρομαι σε ΟΛΟ τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στο δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ΝΑΙ σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια».
Είναι σαφές ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αξιοποιεί το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος ως νομιμοποιητική βάση της πάγιας θέσης που διατυπώνει ο ίδιος και στελέχη της Πλατφόρμας για στροφή της χώρας στην αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων, ακόμη και έξω από το ευρώ.
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε χθες για «ακαταμάχητο λαϊκό ρεύμα που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα» και «νέα εθνική αφύπνιση και ανάταση», για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο». Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε «πολλές επιλογές» που έχει η χώρα, για τις οποίες, ωστόσο, πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας», ενώ φρόντισε να αποφανθεί ότι «αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ».
Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που η πρόταση προς τους εταίρους εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει από τη διαδικασία ψήφισής της στη Βουλή, καθώς πιστεύουν ότι κάθε υπουργός, αφού έχει δώσει την έγκρισή του, θα καλέσει τους βουλευτές επιρροής του να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται το αίτημα για ενημέρωση και αποφάσεις των οργάνων, ενόψει της κρίσιμης συγκυρίας.
Ωστόσο, από τη μία τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και, κατά δεύτερον, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση να διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή προς τα έξω η εικόνα ότι το κόμμα είναι διχασμένο και υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και απόρριψης της συμφωνίας.
Παράλληλα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπουργών της κυβέρνησης, να φέρει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, κομίζοντας απευθείας τη συμφωνία, εφόσον την πετύχει, στη Βουλή προς ψήφιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου