20 Ιουλ 2015

Στην Αθήνα η τρόικα για την ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου προαπαιτούμενων μέτρων την Τετάρτη είναι τα δύο σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας, η οποία αποτελεί την αρχή του δρόμου για την ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου έως τις 8 Αυγούστου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα θα ξεκινήσουν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με στόχο μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να έχει κλείσει μία από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Αν και ακόμα δεν είναι σαφές το πότε θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στόχος είναι αυτό να συμβεί κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας.

Μάλιστα, στελέχη με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι πιθανότατα σήμερα να καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα των συζητήσεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το μοντέλο των συσκέψεων σε ξενοδοχεία και μόνο με εκπροσώπους της γραφειοκρατίας των υπουργείων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά τώρα που ο χρόνος πιέζει για άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι οι συναντήσεις να ξεκινήσουν προς τα τέλη της εβδομάδας παρουσία και των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας αν και ακόμα δεν είναι σαφές το πού και πώς θα διεξαχθούν αυτές οι συζητήσεις. Η παρουσία των επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ταχύτερης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Στόχος, άλλωστε, είναι μέχρι το Σάββατο, 8 Αυγούστου, να έχει επέλθει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, ώστε αυτό να εγκριθεί από το Eurogroup και τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης άμεσα και να μπορέσει να γίνει εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου (ύψους 5 δις ευρώ) πριν από την λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (στις 20 Αυγούστου, ύψους 3,2 δις ευρώ). Αν και υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν το χρονοδιάγραμμα και το στόχο φιλόδοξο, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθεί, ώστε να μην ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, μέσω άτακτης χρεοκοπίας στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Κρίσιμη στην όλη διαδικασία θα είναι και η Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το δεύτερο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα. Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν στο εν λόγω νομοσχέδιο εκτός από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την οδηγία για τις τράπεζες, θα περιλαμβάνονται και μέτρα που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο, όπως η αλλαγή της φορολογίας στους αγρότες, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις κλπ. Κάτι που ουσιαστικά ζήτησε το Eurogroup στην τελευταία του συνεδρίαση.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι σήμερα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Δεν αποκλείουν, όμως, μέτρα σαν τα προαναφερθέντα να αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες με τους δανειστές.

Πάντως, το πλαίσιο του νέου προγράμματος, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Αυγούστου, έχει ήδη τεθεί από τη Σύνοδο Κορυφής. Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξειδικεύσουν τα μέτρα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους μέσα στην επόμενη τριετία. Επίσης, θα πρέπει να διαμορφωθεί και το πρόγραμμα εκταμιεύσεων των δόσεων του νέου δανείου ύψους 85 δις ευρώ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζει η κυβέρνηση για την παροχή της κάθε δόσης (το γνωστό conditionality).


Δεν υπάρχουν σχόλια: