Ύστερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανέδειξε τις βαθειές αντιθέσεις στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών του,όλα δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο όχι καιμακρυνό μέλλον.Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και τώρα πλέον διάφορα σενάρια είναι ανοιχτά, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «ή πάμε όλοι μαζί ή πέφτουμε όλοι μαζί», προσδίδοντας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία.
Τα επιμέρους σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και αν εκεί υπάρξουν ξανά διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως αν χάσει τη δεδηλωμένη εκ νέου και αντιληφθει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει σε ομηρία και με το κόμμα του βαθιά διχασμένο.
- Το δεύτερο σενάριο είναι να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Πρόκειται για το καλύτερο σενάριο, ωστόσο, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τους «αντάρτες» και γενικότερα η στάση τους δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνοχής.
- Το τρίτο σενάριο του νέου ανάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό είναι το σενάριο που επιθυμούν πάνω απ' όλα οι δανειστές.
- Το τέταρτο σενάριο είναι αυτό της διάπσαδης του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία νέου αντιμνημονιακού μετώπου με βάση περίπου 30-40 βουλευτε΄ς γύρω απο την Αριστερή Πλατφόρμα και επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θα προσελκύσει και άλλες αντιμημονιακές δυνάμεις
- Το πέμπτο σενάριο είναι αυτό της ρήξης με τους δανειστές, της στάσης πληρωμών, της εξόδου από το ευρώ, φιλικής ή και επιθετικής.Η φιλική έξοδος αφορά την υιοθέτηση διπλού νομίσματος, σύμφωνα και με προτάσεις του Σόϊμπλε. Η επιθετική έξοδος μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις και γεωπολιτικές ανατροπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου