12 Οκτ 2015

Οκτώ 8 δις ευρώ πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες έως 20 Δεκεμβρίου‏


                                                                Του Νίκου Κούτρικα

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που από τι φαίνεται μέχρι στιγμής θα έχει τις δυσκολίες της. Οι συστημικές τράπεζες από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να συγκεντρώσουν έως 8 δις ευρώ αφού με core tier 1 στο 8% στο βασικό σενάριο και 6,5% ή 7% στο δυσμενές από 5,5% το 2014 θα πραγματοποιηθούν τα stress tests του 2015 που θα ανακοινωθούν 30 Οκτωβρίου του 2015. Η δομή των κεφαλαιακών αναγκών θα κινηθεί μεταξύ 14 και 16 δις με καλύτερο σενάριο τα 13 δις και χειρότερο τα 17 δις.
Το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους είναι 12 δις μείον 4 δις δηλαδή 8 δις ευρώ που πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ιδιωτών.
Όπως μαθαίνουμε:
Η τράπεζα Πειραιώς μπορεί να αντλήσει από τις αγορές 1,5 με 1,8 δις και υπό όρους 2 δις ευρώ.
Η Eurobank έως 1,5 δις θα μπορούσε να το καλύψει η νέα κοινοπραξία μετόχων υπό το Fairfax.
Η Alpha bank θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 1,5 δις.
Η Εθνική 1 δις ευρώ χωρίς να αποτιμάται πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank.
Άρα συγκεντρώνονται από ιδιώτες 6 δις ευρώ χωρίς την Finansbank.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή οι ελληνικές τράπεζες συνήθως ζητούν κεφάλαια από τους "ίδιους ξένους θεσμικούς επενδυτές" μπορεί να μην συγκεντρώσουν κεφάλαια πάνω από 3 δις ευρώ κάνοντας το δρόμο των 8 δις ακόμα πιο δύσκολο εως και ακατόρθωτο.
Τώρα σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπονται συγχωνεύσεις μεταξύ των συνεταιριστικών τραπεζών και εξετάζεται η πιθανή αυτόνομη πορεία μόνο της Attica Bank αν τα καταφέρει τελικά με τον στρατηγικό επενδυτή η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί και ως έχει ένα το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Attica Bank θα αναδειχθούν από την τρέχουσα διαδικασία των stress tests.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank έχει ήδη από τα τέλη του 2014 εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ. Την αύξηση αυτή έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ κατά το ποσοστό του, που ανέρχεται σε 50%, και, για τον λόγο αυτό, έχει ήδη δεσμεύσει 221 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου που έχει εγκρίνει η τράπεζα έχει αφήσει "ανοιχτή" την πόρτα και για την είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή. Τώρα το υπάρχον σχέδιο θα αναδιαμορφωθεί με βάση τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα ορίσει για τηνAttica Bank το stress test του SSM, καθότι πρέπει να προσμετρηθούν οι επιπτώσεις που έχει δεχτεί εν τω μεταξύ η τράπεζα από την κρίση και την επιβολή των capital controls.
'Όπως καταλαβαίνουμε τα πράγματα είναι δύσκολα για τις τράπεζες αφου πολλοί δε αποκλείουν και πιθανό κούρεμα καταθέσεων ιδιωτών ακόμα και από τα 2000 ευρώ αν κάτι πάει "στραβά" στην ανακεφαλαιοποίησή τους.
Εγώ θα το ξαναπώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνολικά και των μη συστημικών τραπεζών ακόμα και με τον διορισμό εκπροσώπου της στα διοικητικά συμβούλια τους. Διαφορετικά η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να αναζητήσει ευθύνες και να πάρει τα μέτρα της αφού τα capital control έχουν φρενάρει κάθε έννοια επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: