14 Οκτ 2015

Το νέο Μνημόνιο βυθίζει ξανά την Ελλάδα στην ύφεσ


Οριακή ανάπτυξη φέτος, αλλά και επιστροφή στην ύφεση την επόμενη χρονιά αναμένεται να παρουσίασει η ελληνική οικονομία, τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βελτιώνεται με τη βοήθεια των χαμηλών τιμών της ενέργειας, της ανταγωνιστικότερης ισοτιμίας και της ισχυρής ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.Όπως επισημαίνεται στη φθινοπωρινή έκδοση της έκθεσης Eurozone Economic Forecast (EEF) της ΕΥ (Ernst & Young), ο βασικός λόγος για την επιδείνωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας από τη νέα χρονιά είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και των προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% το 2015 και στη συνέχεια να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% το 2016.

Από την άλλη πλευρα, η ΕΥ προβλέπει πως οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος και κατά 1,8% το 2016 λόγω ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7% το 2015, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2007. Οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να δίνουν ώθηση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ βελτιώνεται διστακτικά και η ψυχολογία των νοικοκυριών ως προς τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, ενώ οι συστημικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη -εκτεταμένη δημοσιονομική κρίση και αποπληθωρισμός- υποχωρούν.
Ειδικά, για την ανεργία στην Ευρωζώνη, η ΕΥ υπολογίζει ότι το ποσοστό της θα μειώνεται σταθερά, καθώς η ανάκαμψη θα εμπεδώνεται, δεν θα πέσει όμως κάτω από το 10% πριν από το 2019. Σε θετική τροχιά βρίσκονται και οι εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 το υψηλότερο ποσοστό αύξησης σε ετήσια βάση για τέσσερα χρόνια, με τη βοήθεια αφενός της εξασθένησης του ευρώ και αφετέρου των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,8% φέτος, 4% το 2016, 3,6% το 2017 και 3,4% κατά μέσο όρο το 2017-19, καθώς η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα επιβραδυνθεί.
Από εκεί και πέρα, λόγω της αυξημένης εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης αλλά και των εξαγωγών, βελτιώνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό τροφοδοτεί αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνολικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 2,4% το 2016, αισθητά περισσότερο από φέτος και θα ενισχυθούν περαιτέρω κατά 2,8% το 2017 και στη συνέχεια κατά μέσο όρο 2,6% το 2017-19. Με δεδομένη ωστόσο τη μεγέθυνση του δημοσίου χρέους στη διάρκεια της κρίσης, η έκθεση εκτιμά ότι οι περιορισμοί στις κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα. Οι τρέχουσες δημόσιες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά την περίοδο 2015-19 κατά περίπου 1% σε ετήσια βάση.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί μεταξύ άλλων πως για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συνθήκες στην Ευρωζώνη μας ευνοούν, σημειώνει ωστόσο πως για να επωφεληθεί από αυτή τη θετική συγκυρία, «η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει το ταχύτερο, κλίμα εμπιστοσύνης προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ολοκληρώνοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κλείνοντας έτσι οριστικά τη συζήτηση γύρω από το Grexit». Και αυτό γιατί παρά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το ποσό των 86 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας θα επαρκέσει, με την ΕΥ να επισημαίνει πως ο κίνδυνος ενός «Grexit» παραμένει, παρά την ανανεωμένη αποφασιστικότητα όλων των πλευρών για την επιτυχία της συμφωνίας.
Tags: 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/neo-mnimonio-vythizei-xana-tin-ellada-stin-yfesi#sthash.UZUDyRA6.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: