10 Δεκ 2015

Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας με τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου


Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας για την ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να στέκεται στα τέσσερα εκλιπαρόντας τη χορήγηση της δόσης που έχει συμφωνηθεί να δοθεί αλλά οι δανειστές καθυστερούν να εκταμιεύσουν απαιτώντας ολοένα και περισσότερες παραχωρήσεις από τους εδώ ιθαγενείς. Η τετράμηνη αυτή καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εκτός των άλλων,  οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία που ανέμεναν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ετήσιων ελλειμμάτων τους με την τελευταία δόση του 1 δις η οποία αναμένεται αλλά δεν έρχεται αφού οι δανειστές δε φαίνεται να ικανοποιούνται με τα μέχρι τωρα μέτρ που έχει πάρει η κυβέρνηση του "πάση θυσία στο ευρώ" 

Από το 1 δισ. ευρώ, το Υπ. Εργασίας , είχε προϋπολογίσει περίπου 450 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλιστικών φορέων μέχρι τέλος του 2015, εφόσον "έκλεινε" η διαπραγμάτευση γύρω στο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του ίδιου έτους.Τη "μερίδα του λέοντος" θα έπαιρνε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι φορτωμένος με χρέη. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν έχει γίνει, επιτρέποντας την παραπέρα αύξηση των "φεσιών" των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και της ασφυξίας στους ήδη ολοένα και πιο ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.Αντί για έλλειμμα 956 εκατ. ευρώ φέτος οι ασφαλιστικοί φορείς θα έχουν έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ για το 2016 προβλέπεται έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, τα 450 εκατ. ευρώ που περίμενε το Υπ. Εργασίας από την υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα κατανεμόταν ως εξής :
· 240 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
· 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που πληρώνει τα εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου
· 70 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που καταβάλλει μερίσματα σε 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου
· 40 εκατ. ευρώ στο ΤΑΥΤΕΚΩ (ασφαλιστικός φορέας εργαζομένων σε τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ).
Αυξήθηκαν κατά 35% τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ
Ιδιαίτερα ο ΕΟΠΥΥ περίμενε ως "μάνα εξ ουρανού" τα κεφάλαια αυτά (240 εκατ. ευρώ), μιας και τα ασφαλιστικά ταμεία τον έχουν …φορτώσει με χρέη 1 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος χρωστά σε τρίτους 1,7 δισ. ευρώ (35%).
Το χρέος των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ παραμένει μεγάλο, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει επιβληθεί έξτρα εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις, αλλά και νέα εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης.  Αυτές οι εισφορές έπρεπε να αποφέρουν κοντά 355 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2015.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΤΠΔΥ, ο οποίος αναμένει 100 εκατ. ευρώ, έχουν αυξηθεί στα 542 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015 έναντι 342 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014. Έτσι μένουν στην "ουρά" 32.000 αιτήσεις για εφάπαξ (από το Σεπτέμβριο του 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια: