15 Ιαν 2016

Πεθαίνοντας στα νοσοκομεία του "παραδεισένιου ευρώ"


Πεθαίνουν άνθρωποι από τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία μέσα στον παράδεισο του ευρώ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ανησυχία του για τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παραμένουν ακέφαλα και με άδεια ταμεία, είναι πλέον οριακή». Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Πατούλης παρενέβη ζητώντας «να αποδοθούν ποινικές και ηθικές ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν χωρίς θεραπεία εξαιτίας ελλείψεων σε αντιρετροϊκά φάρμακα. «Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες» επισημαίνει ο ΙΣΑ και καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν τις ελλείψεις στο ΕΣΥ στην τηλεφωνική γραμμή 213-0117372, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Το υπουργείο Υγείας, πάντως, έσπευσε να απαντήσει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι προσωρινές και σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Από την 1η Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία τού "στερείται" να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε το υπουργείο.
Εξαιτίας αυτής της μεταβατικής περιόδου παρατηρήθηκαν στα νοσοκομεία ελλείψεις των συγκεκριμένων ακριβών φαρμάκων, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως αυτή η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: