22 Ιαν 2016

Οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη στη Μέρκελ


Το 40% των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τους συντηρητικούς CDU/CSU γυρίζουν σήμερα την πλάτη τους στα κόμματα της χριστιανικής ένωσης. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να χάνουν μάλιστα σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων τους και συγκεκριμένα το 45%.Στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, η CDU/CSU υπό την Άνγκελα Μέρκελ υποχωρεί στο 37% στην πρόθεση ψήφου ενώ το SPD παραμένει καθηλωμένο στο ιστορικό χαμηλό του 23%.

Οι Πράσινοι (Grüne) παραμένουν στο 10%, μία μονάδα χάνει η Αριστερά (Die Linke) που υποχωρεί στο 9% ενώ στο εκλογικό όριο του 5% παραμένει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).
Το μοναδικό κόμμα που συνεχίζει να ωφελείται από τις εξελίξεις και το κύμα φόβου και ανησυχίας που έχει προκληθεί είναι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση του Forsa διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας το 10%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6%, την ώρα που το ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 36%.
Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά της Μέρκελ στο θεωρητικό ερώτημα που αφορά την απευθείας εκλογή καγκελαρίου. Εάν προβλεπόταν στη Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελαρίου από τους πολίτες, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα λάμβανε 44%, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μόλις 16%.
Αντιθέτως, ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η δημοτικότητα της καγκελαρίου στις τάξεις των οπαδών του κόμματός της, CDU, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 85%.
Την ίδια ώρα τα χριστιανικά κόμματα βλέπουν να υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά τους στο ερώτημα που αφορά την καταλληλότητα για τη διαχείριση των προβλημάτων της χώρας. Στο πεδίο αυτό μόλις το 23% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται περισσότερο την CDU/CSU (-6 μονάδες), ενώ μόλις το 8% τους Σοσιαλδημοκράτες.
«Μετά τα γεγονότα της Κολονίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και την επίθεση εναντίον Γερμανών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί πολίτες ανησυχούν όχι μόνον για την προσφυγική κρίση αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας», εξηγεί ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ.
«Οι συχνά βεβιασμένες και αμήχανες αντιδράσεις των πολιτικών προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους», όπως λέει. Το 60% των πολιτών δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για τη διαχείριση των προβλημάτων της χώρας, ενώ τα 23 από τα συνολικά 62 εκατ. των ψηφοφόρων δεν θα προσέρχονταν καν στην παρούσα φάση στις κάλπες για να ψηφίσουν.
Όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε τρία γερμανικά κρατίδια. Στις 13 Μαρτίου οι πολίτες σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα περιφερειακά κοινοβούλια.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: