Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στην κορυφές της διοικητικής δομής των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν περιέλθει στα χέρια των ξένων funds κοινώς αρπακτικά ή κοράκια. μετά την ανακεφαλαιοποίσή τους, κοινώς την κλοπή που συντελέστηκε προσφατα σε βάρος των ελλήνων μετόχων. Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί από τις παρεμβάσεις των ξενων μεγαλομετόχων. Οι συγκρούσεις ηγετικών στελεχών στις τράπεζες –εμπλέκοντας μετόχους την κυβέρνηση- προκαλούν δυσλειτουργία σε ολόκληρο το σύστημα και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση. Η φωτιά στο top management των τραπεζών αναμένεται όμως να περάσει και στα στελέχη στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων business plans, που προβλέπουν –μεταξύ άλλων- μείωση κόστους, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και απολύσεις. Στις επιλογές στελεχών εμπλέκεται το επιλεγόμενο Single Supervisory Mechanism, υπό την Ντανιέλ Νουί, στην αξιολόγηση με προοπτική τον αποκλεισμό μη επιθυμητών προσώπων στους ξένους "σωτήρες"
Ο τρόπος και η συμμετοχή των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς και η αποτελεσματικότητα τους αποτελούν το πρώτο επίπεδο σύγκρουσης. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η υλοποίησή τους και η προοπτική μείωσης κόστους και απολύσεων είναι το επόμενο μέτωπο που σιγοκαίει και αναμένεται να ενταθεί, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του «ξεσκαρταρίσματος» στις ηγετικές ομάδες.
Η συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε καραμπόλες στελεχών, ενώ οι πολιτικές αλλαγές και, η κονιορτοποίηση των παλαιών μετόχων και η αναδιάταξη των ισορροπιών έχουν δημιουργήσει ένα διαρκές power struggle.
Για τους επιτελείς του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών μείζον ζήτημα είναι η διατήρηση του ελέγχου των τραπεζών σε ελληνικά χέρια και η αποφυγή αφελληνισμού των διοικήσεων, ώστε να διαθέτει η κυβέρνηση επιρροή και διαύλους επικοινωνίας.
Οι τραπεζίτες έχοντας χαρτογραφήσει τις αντίρροπές δυνάμεις που ασκούνται από κυβέρνηση, εποπτικές αρχές και μετόχους στη διοικητική πυραμίδα των τραπεζών αναζητούν ερείσματα σε όλα τα επίπεδα προκαλώντας συγκρούσεις και διαμορφώνοντας κλίμα αστάθειας.
Τ σύστημα βρίσκεται σε σημείο καμπής και σύνθετο καθεστώς μετοχικών ισορροπιών αδυνατεί να παράξει καθαρές λύσεις με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις χω΄ρις δυνατότητες παρέμβασης.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη διεξαχθεί συναντήσεις σε επίπεδο τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ ενήμερη για τις εξελίξεις είναι η Τράπεζα της Ελλάδος υπο τον αρχι-Γερμανοτσολιά Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φυσικά συμμετέχει ως ενεργούμενο και εκτελεστικό όργανο των αλλοδαπών προστατών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου