17 Φεβ 2016

Το ΝΑΤΟ… Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ανησυχία στην Αθήνα ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να προωθήσει τις διεκδικήσεις της
Τα Δωδεκάνησα δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και ο λόγος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαφωνίες της Τουρκίας που θεωρεί αυτά τα νησιά αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία του 1932 με την Ιταλία. Αυτή είναι μόνο μία ένδειξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο με αφορμή την παρουσία του ΝΑΤΟ για τo προσφυγικό που δεν είναι βέβαιο ότι θα δια-σφαλίσει τον έλεγχο των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων. 

Αλλωστε, αυτή την επιθετικά αναθεωρητική διάθεση έδειξε το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν σεβάστηκε το εθνικό πένθος για την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον εντοπισμό των τριών αξιωματικών οι οποίοι επέβαιναν στο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο έπεσε στη νησίδα Κίναρο, εξέδωσε NΟΤΑΜ με την οποία αμφισβήτησε την επιχείρηση. 

Μετά τη συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, εξάλλου, ανακοινώθηκαν «επιστημονικές έρευνες» στο Αιγαίο για έρευνες υδρογονανθράκων και αυτό αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση των τουρκικών «ζωτικών συμφερόντων» της στο Αρχιπέλαγος.

Η αισιόδοξη εκδοχή είναι ότι με την αναταραχή που υπάρχει στη Συρία η Αγκυρα δύσκολα θα δώσει έμφαση στο Αιγαίο και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για διαχειρίσιμες καταστάσεις. Η άλλη προσέγγιση, το μισοάδειο ποτήρι, υπαγορεύει ότι η τουρκική διπλωματία θέλει μικρές και εύκολες νίκες και γι’ αυτό θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, που έτσι κι αλλιώς συνιστά έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, θα επιχειρούν τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά στα ελληνικά και το ίδιο θα συμβαίνει στον εναέριο χώρο των δύο χωρών. Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων ανακύπτει είναι αν πρόκειται για τον εναέριο χώρο των 6 ή των 10 ναυτικών μιλίων τα οποία αμφισβητεί η Αγκυρα. 

Αλλο ενδεχόμενο είναι η επαναφορά της θεωρίας των γκρίζων ζωνών μέσω της αμφισβήτησης χωρικών υδάτων τα οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στις βραχονησίδες. 
Αλλο θέμα έχει να κάνει με την τουρκική αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής ζώνης έρευνας και διάσωσης και θεωρείται πιθανό να προκύψουν προβλήματα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου ως προς το ποια χώρα έχει την ευθύνη. 

Συνεργασία
Το βασικό σενάριο προβλέπει τη συνεργασία πολεμικών πλοίων με την ελληνική και την τουρκική Ακτοφυλακή και τις δυνάμεις της Frontex. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, με στόχο την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών.
Στο Αιγαίο θα πλέει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ, έχοντας φύγει από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου με πέντε πολεμικά πλοία, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ενίσχυσης με επιπλέον πλοία. Στην επιχείρηση θα συμμετέχει και η Γερμανία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην επιχείρηση. Πιθανή είναι και η συμμετοχή της Δανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: