26 Φεβ 2016

Νέα αύξηση φόρων, με μείωση εσόδων και «χτύπημα» στην επιχειρηματικότητα

Ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στο επιχειρείν έχει προκαλέσει η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις που θεσπίζονται ετησίως, αναγκάζοντας πολλές από αυτές να μετακομίζουν στα Βαλκάνια ή να σκέφτονται την αλλαγή της φορολογικής έδρας
Ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στο επιχειρείν έχει προκαλέσει η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις που θεσπίζονται ετησίως, αναγκάζοντας πολλές από αυτές να μετακομίζουν στα Βαλκάνια ή να σκέφτονται την αλλαγή της φορολογικής έδρας.

Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της επιχειρηματικότητας, βιώνουν τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων, προκειμένου να συντηρηθεί ο ευμεγέθης δημόσιος τομέας και να καλυφθεί η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες ή να τις διοχετεύσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και των μισθωτών, που καλούνται σε μόνιμη βάση να «μπαλώσουν τις τρύπες» του προϋπολογισμού.
Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα οποία δείχνουν την αύξηση της φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων κατά 11% μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, τη στιγμή που τα συνολικά έσοδα από την άμεση φορολογία υπολείπονται κατά 611 εκατ. ευρώ των εισπράξεων του 2014. Είναι η μοναδική κατηγορία στους άμεσους φόρους (φυσικών προσώπων) που καταγράφει αυξητικές τάσεις, κάτι που θα συνεχισθεί και στην τρέχουσα οικονομική χρήση, εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και των αλλαγών στη φορολογία που θα ψηφιστούν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και οι οποίες ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Παρά την «καταιγίδα» των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα συγκριτικά με το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, οδήγησαν στην αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ το 2015 μόλις κατά 0,09% ή διαφορετικά κατά 12 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των εσόδων του ΦΠΑ ανέρχεται στα 13,6 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, η φορολογία δεν μπορεί να έχει κατεύθυνση που αντιμάχεται την παραγωγή, επισημαίνοντας ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζονται ασφαλιστικοί και φορολογικοί κανόνες προς ένα αναπτυξιακό πρότυπο.
Αντίθετα, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση, τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν φέτος με υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από σε 26%, ενώ οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες καλούνται να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%. 
Οι φόροι που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις είναι η δεύτερη κατηγορία που αποτρέπει την κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν το 23,70% των συνολικών φόρων εισοδήματος, εμφανίζονται αυξημένα κατά 9,06% για το έτος 2015 σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την έκθεση:
1. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για το έτος 2015 εμφανίζονται μειωμένα κατά 610,5 εκατ. ευρώ ή 1,38% έναντι του έτους 2014.
2. Οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι κατά 611,1 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 2,99%, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2014. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρείται ότι η ανωτέρω μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των εσόδων από τους φόρους περιουσίας κατά 8,46%, στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 11,79% και στη σημαντική μείωση, κατά 20,92%, των εσόδων από προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές στους άμεσους φόρους.
3. Οι δύο κατηγορίες στους άμεσους φόρους που παρουσιάζουν αύξηση είναι αυτή των εσόδων από μισθούς και συντάξεις που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης (αποτελούν το 67,47% των συνολικών φόρων εισοδήματος) κατά 11,02% και ο φόρος στις επιχειρήσεις που αυξήθηκε κατά 9,06% για το έτος 2015 σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: