16 Φεβ 2016

Φωτιά στην παγκόσμια ειρήνη βάζει η Τουρκία

Ξεκίνησε τον βομβαρδισμό θέσεων Κούρδων και του συριακού στρατού. Κίνδυνος να υπάρξει γενική σύρραξη
Το είπαν και το έκαναν οι Τούρκοι! Ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν απροκάλυπτα από προχθές τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών της βόρειας Συρίας (τυπικά συμμάχων τους, στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους) αλλά και τον συριακό στρατό, κάνοντας τον Ασαντ να ζητεί παρέμβαση του ΟΗΕ. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Αγκυρα να σταματήσει.
Η τουρκική επιθετικότητα δυναμιτίζει επικίνδυνα το ήδη διαταραγμένο (παρά τη συμφωνία εκεχειρίας) μέτωπο της Συρίας, αποκλείοντας την όποια εφαρμογή της. Την ίδια ώρα και η Σαουδική Αραβία έστειλε χθες πολεμικά αεροσκάφη στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ.

Τις εξελίξεις είχε διαβλέψει το χθεσινό φύλλο της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που σε δημοσίευμά του με τον τίτλο «Πώς ο Ταγίπ προετοιμάζει το έδαφος για εισβολή στη Συρία» έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου για άκρως προκλητικό δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ». Σε αυτό ο σχολιαστής Ιμπραχίμ Καραγκιούλ παρουσίαζε τον πόλεμο ως «μονόδρομο» για τη γείτονα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε -επίσης άκρως προκλητικά- ότι δεν απέκλειε μία κοινή χερσαία επιχείρηση Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας. Ακολούθησε τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προς τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποσυρθούν από περιοχές στην επαρχία του Χαλεπίου κοντά στα τουρκικά σύνορα που είχαν καταλάβει την Τετάρτη, απειλώντας με αντίποινα. Τις θέσεις αυτές όμως οι YPG είχαν κερδίσει απωθώντας τους (υποτιθέμενα κοινούς εχθρούς) τζιχαντιστές.
Συγκεκριμένα το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα Μέτωπο Αλ Νούσρα. Λίγη ώρα μετά το τελεσίγραφο, το Σάββατο, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μενάγκ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, ενώ αργότερα τις πόλεις Μαλκίγια και Μαζράα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες πλήττοντας και τις θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια Λαττάκεια. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή επιβεβαιώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο επιχειρήσεις, κατά των Κούρδων ανταρτών και του συριακού καθεστώτος.

Από πλευράς της η Σαουδική Αραβία έστειλε μεν πολεμικά αεροσκάφη στο τουρκικό Ιντσιρλίκ, διαψεύδει όμως ότι σχεδιάζει χερσαία επίθεση από κοινού με την Αγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ-Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της χώρας του είναι πάντα στο πλαίσιο του -υπό τις ΗΠΑ- διεθνούς συνασπισμού. Η άμεση στρατιωτική εμπλοκή θα γίνει εφόσον την αποφασίσει ο συνασπισμός αυτός. Προειδοποίησε πάντως ότι «δεν θα υπάρξει Μπασάρ αλ Ασαντ στο μέλλον».
Συνελήφθησαν τζιχαντιστές με γυναικεία ρούχα
Μαχητές του ISIS, ξυρισμένοι και ντυμένοι... γυναίκες, συνελήφθησαν από τον ιρακινό στρατό, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πόλη Ραμάντι. Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη την πλήρη απελευθέρωση του Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, από μαχητές του ISIS, ύστερα από ισχυρές μάχες με τους τρομοκράτες της οργάνωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού του ιρακινού στρατού στο ARA News, «επτά τρομοκράτες της οργάνωσης ξύρισαν τα γένια τους και ντύθηκαν γυναίκες προκειμένου να ξεγελάσουν τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού και να διαφύγουν. Συνελήφθησαν όλοι». Οσοι μαχητές παραμένουν στο Ραμάντι κρύβονται και προσπαθούν να ξεφύγουν για να μη συλληφθούν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Συνομιλία Ομπάμα - Πούτιν σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Νωρίτερα, στη συνάντηση, που έγινε γνωστή ως «ψυχρό Μόναχο» λόγω της περίφημης δήλωσης-προειδοποίησης του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ «ολισθήσαμε σε μία νέα ψυχροπολεμική περίοδο», ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός της Ρωσίας (που μετέβη στο Μόναχο αντί του προέδρου Πούτιν, που είχε προσκληθεί) κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για μια «εχθρική και κλειστή πολιτική απέναντι στη Ρωσία», ζητώντας την τακτική συνεργασία Ουάσινγκτον και Μόσχας. Σε αυτό το κλίμα έγινε το χθεσινό τηλεφώνημα και ενώ η Ρωσία βάλλεται πανταχόθεν για τους βομβαρδισμούς της στη Συρία, που, σε αντίθεση με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς τής υπό την ΗΠΑ συμμαχίας, κατηγορείται ότι δεν στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά άλλους στόχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, τερματίζοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία». Οι δύο πρόεδροι φέρεται ότι συζήτησαν για τις συνομιλίες στο Μόναχο, αλλά και για το ουκρανικό. Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει «σημαντική» την πρόσφατη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, για την οποία όμως παραμένουν αμφιβολίες αν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Στο ενδεχόμενο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle. Για κάποιους, μάλιστα, αναφέρει, όπως η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και ενός «θερμού πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: