4 Φεβ 2016

Η Ελλάδα αναπτυσσόταν με άλματα στην περίοδο της δραχμής και καταρρέει και καταχρεώνεται με το ευρώ

Ένας μεγάλος μύθος που καλιεργούν ανενδοίαστα οι κατοχικοί ινστρούκτορες και έχει αφελώς αποδεχτεί μέρος του ζαλισμένου πλήθους είναι ότι, η ελληνική οικονομία παρουσίαζε πάντα αναιμική οικονομική ανάπτυξη. Και ότι η σημερινή τραγωδία οφείλεται στα τεράστια χρέη που κληρωνομήσαμε από το παρελθόν και ειδικότερα πό τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται για κορυφαία ψέματα. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική για όλη τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι την ένταξή μας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2002. Όπως φαίνεται από τα δύο ιστογράμματα  1 και 2 που παρατίθενται εδώ που προέρχονται από τους πίνακες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας ( Pen Tables), στην μεταπολεμική διαδρομή της, η Ελλάδα με τη δραχμή, ακολουθεί μια συγκριτικά ικανοποιητική ή και καλύτερη πορεία σε σχέση με αναπτυγμένες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ
ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 1
Αύξηση ΑΕΠ Ελλάδας,Μ. Βρετανίας, Γαλλίας,Γερμανίας, ΗΠΑ μεταξύ των ετών   1951-1979

ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 2
Αύξηση ΑΕΠ Ελλάδας,Μ. Βρετανίας, Γαλλίας,Γερμανίας, ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1981-1999

Πηγή :  The Pen World Tables, University of Pennsylvania
Στην αρχική περίοδο της ένταξής μας στην ευρωζώνη, υπήρχε μια πλαστή ευημερία η οποία οικοδομήθηκε πάνω στον εξωτερικό και εσωτερικό τραπεζικό δανεισμό που πιεστικά επέβαλλαν οι Εταίροι και οι εδώ κυβερνητικοί τους αντιπρόσωποι, ενώ παράλληλα, οι πολιτικές της ευρωζώνης υπέσκαπταν τις παραγωγικές βάσεις της ελληνικής οικονομίας. Με την κρίση του 2008, η χώρα κατρακύλησε στα Τάρταρα, με το ΑΕΠ και τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών να χάνουν περίπου το 1/3 της αξίας τους πριν από την ένταξή  μας στο «σωτήριο» ευρώ.( Ιστόγραμμα 3) 
ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 3
Πορεία ΑΕΠ  Ελλάδας, Γερμανίας,Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας μετά την κρίση του 2008
  
Πηγή :  The Pen World Tables, University of Pennsylvani


¨Όσον αφορά το χρέος, τα απίσημα στοιχεία ανατρέπουν ολοσχερώς τα ψέματα των σύγχρονων Γκεμπελίσκων. Το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970, ήταν κάτω από το 50%. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60% , μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε 75% και περίπου σε 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας.   Όμως, το μεγάλο άλμα του χρέους σε  επίπεδα του 180% γίνεται μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και σήμερα ξεπερνάει αισίως το 210%  του ΑΕΠ.


ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ 4
Πορεία του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1970 μέχρι σήμερα




Πηγή : Eurostat and the European Comission

Μέσα στον «παράδεισο» της ευρωζώνης, το χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε, συνέχισε  να αυξάνεται και θα αυξάνεται παρ’ όλη την ανακεφαλαιοποίηση ή  κούρεμα ( PSI) το 2012 με αφαίμαξη των ομολόγων ελληνικών δημόσιων φορέων και Ελλήνων πολιτών,την κλοπή και αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών το 2014, το αυθαίρετο ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, τη ληστρική συρρίκνωση των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας, τη μείωση συντάξεων και μισθών. Όλα αυτά φαίνονται ξεκάθαρα από το ιστόγραμμα  4 που προέρχεται από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Eurostat.

Αυτή είναι η αλήθεια που δυστυχώς στην εποχή που κυριαρχείται από τον Big Brother της μικρής οθόνης, πολύ δύσκολα γίνεται γνωστή. Με ευθύνη όχι μόνο του θύτη αλλά και του θύματος, που αγκαλιά με την πολυθρόνα παρακολουθεί τους Μπάμπηδες και ΣΙΑ να φτύνουν ψέμματα, ψέμματα ψέμματα, γιατί έτσι όλο και κάτι μένει....

Δεν υπάρχουν σχόλια: