Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Αρχηγών της Αστυνομίας της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών σε 580 άτομα την ημέρα ανακοίνωσε η σλοβενική αστυνομία.Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί αρχηγοί δήλωσαν ότι είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν".

Την ίδια ώρα η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 25.000 πρόσφυγες ενώ ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα σκαριά ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με  την αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό πρόκειται για "ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα".
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα έκτακτο σχέδιο που προβλέπει την φιλοξενία προσφύγων στα πλοία που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών, ενώ ευελπιστεί πως η Νατοϊκή αποστολή που ξεκίνησε σήμερα θα βοηθήσει στη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.
Συγκεκριμένα,  η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.
Πηγή : Capripal.gr