3 Φεβ 2016

Ντροπή : η ΠΦΑ αναδεικνύοντας το ηθικό της έλλειμμα απέπεμψε τον άμεμπτο Λέανδρο Ρακιντζή

Η ΠΦΑ αναδεικνύει για άλλη μια φορά το ηθικό της έλλειμμα αποπέμποντας τον Λέανδρο Ρακιτζή, τον κορυφαίο ανώτερο δημόσιο λειτουργό που έχει λειτουργήσει άμεμπτα στη θέση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.Ο Λέανδρος Ρακιντζής, που πληροφορήθηκε τον παροπλισμό του από τον αρμόδιο Υπουργό της ΠΦΑ Παναγιώτη  Κουρουμπλή είναι αρεοπαγίτης ε.τ., και ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση  τον Σεπτέμβριο του 2004. Από τους πρώτους αυτεπάγγελτους ελέγχους του το 2004 –για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τη μετεγκατάσταση των αρχείων του Ευαγγελισμού σε μισθωμένο κτίριο εκτός Αθηνών, την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο, τον διαγωνισμό για XYTA στα Κύθηρα, την αποπομπή επίορκων δημόσιων λειτουργών και άπειρων περιπτώσεων κακοδιαχείριση που διεκπεραίωσε με επιτυχία,  η παρουσία του κ. Ρακιτζή στον δύσκολο αυτό ρόλο ήταν μια ανάσα ελέγχου των αθλιοτήτων που συμβαίνουν στη δημόσια ζωή της χώρας.

Ο ίδιος συμμερίζεται την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι, παρ’ όλ’ αυτά, πολύ λίγα έχουν πραγματικά αλλάξει προς το καλύτερο» «Έχουν φτιάξει πολλά στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια», λέει αναφερόμενος ενδεικτικά στο πιο αυστηρό πλαίσιο που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων και στη θέσπιση της υποχρεωτικής ανταπόκρισης των υπηρεσιών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 
Εξαιρεί, ωστόσο, από τη γενικότερη τάση βελτίωσης τον χώρο της Υγείας, όπου το καθεστώς των πειθαρχικών διαδικασιών παραμένει αυτόνομο και ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό. Εκεί φαίνεται ότι συγκρούστηκε με τον τότε υπουργό υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και σήμερα αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος του τη φύλαγε και φρόντισε τώρα να τον ξεφορτωθεί για να δώσει  ένα καλό μάθημα σε όσους τολμούν να τα βάζουν με τις Μαυρογιαλούρικες πρακτικές της ΠΦΑ. 
Για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης ο κ. Ρακιντζής λέει ότι δύο είναι τα κλειδιά: Η επικράτηση της αξιοκρατίας επί των πολιτικών κριτηρίων στη στελέχωση του κράτους  και ηηλεκτρονική διακυβέρνηση. Και για τον εαυτό του, λέει ότι φεύγει «με το κεφάλι ψηλά» και «με ευρεία αναγνώριση του έργου μου από τον κόσμο». Το αποδίδει αυτό στο ότι «δεν επέτρεψα πολιτικές παρεμβάσεις σε κανέναν και δεν ζήτησα χάρες από κανέναν». Αυτό είναι κάτι που δεν το ανέχεται το «ήθος « της ΠΦΑ υποθέτουμε. Και γι’ αυτό τον απέπεμψαν.
Για τη θέση του νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει την Μάρη Ζεντέλη Παπασπύρου Εφέτη, η οποία παραιτήθηκε το ΜάΙο του 2008 απο τη θέση του Εφέτη Αθηνών αυτή για προσωπικούς λόγους και το 2011 εξελέγη Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: