Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσαλβ Σομπότκα, ανέφερε εμφατικά ότι, σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ,επιλεγεί δηλ. το Brexit, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει στη χώρα του και συζήτηση για... Czexit, δηλαδή αποχώρηση της Τσεχίας από την ΕΕ."Ο αντίκτυπος υπάρχει κίνδυνος να είναι αληθινά τεράστιος", υπογράμμισε ο Σομπότκα στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK, πριν προειδοποιήσει ιδιαίτερα για τις οικονομικές συνέπειες και για τις συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σομπότκα, η Τσεχική Δημοκρατία υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί έτσι στη "σφαίρα επιρροής" της Ρωσίας. "Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια απόλυτη άρνηση της εξέλιξης μετά το 1989", τη χρονιά που έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πράγα, δήλωσε.
Μετά τη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 και η Σλοβακία την ακολούθησε το 2004, με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το ινστιτούτο STEM, τρεις Τσέχοι στους πέντε δήλωναν δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το ινστιτούτο STEM, τρεις Τσέχοι στους πέντε δήλωναν δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.
Τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα, που τροφοδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τον ευρωσκεπτικιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, που διετέλεσε αρχηγός του κράτους από το 2003 έως το 2013, συνδέονται αυτή τη στιγμή κυρίως με τη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με το STEM.
Ο σημερινός πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ζητεί επίσης να σταματήσει το κύμα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη. Συμμετείχε μάλιστα πέρυσι σε μια συγκέντρωση εναντίον των μεταναστών που είχε οργανωθεί από το ξενοφοβικό κίνημα Μπλοκ εναντίον του Ισλάμ.
Η Τσεχία που ήταν απο τις πρώτες χώρες στην οποία εισέβαλλε η Γερμανία στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διακατέχονται από ιστορική αποστροφή απέναντι στην προσπάθεια του Βερολίνου να την καθυποτάξει, μεταβάλλοντάς της σε χώρα δορυφόρο, οπως έχει πετύχει με τις χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία που έχουν αποκοπεί απο την. πρώην Σοβιετική Ένωση και έπεσαν αμαχητί στη "στοργική" αγκαλιά του Βερολίνου.Ανάλογα εχθρικά αισθήματα διακατέχουν και τους Πολωνούς, οι οποίοι εναντιώνονται στην ένταξή τους στης Ευρωζώνη, παρ΄όλο που το Βερολίνο επιχειρεί να τους πλαγιοκοπήσει με διάφορους τρόπους, ένας από τοςυ οποίους είναι και η αναγόρευση του πολωνού τουσκ στο ύπατο αξίωμα της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου