Χρωστάει 4.500.000€ ο ΔΟΛ στο κανάλι, αν και οι πραγματικές οφειλές είναι πολλαπλάσιες!
Υπό συνθήκες προβληματικές, που δημιουργούν και θέμα νομιμότητας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Mega, της Τηλέτυπος. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται τέρατα και σημεία για τις οφειλές μεταξύ των μετόχων, όπως ο ΔΟΛ αλλά και ο Πήγασος, από διαφημίσεις, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζονται από το κανάλι τα έντυπα και οι προσφορές τους!
Το πρώτο μείζον ζήτημα έχει να κάνει με τη στάση των δύο βασικών μετόχων της Τηλέτυπος (της Πήγασος, της οικογένειας Μπόμπολα, με 32,73%, και του ΔΟΛ υπό τον Σταύρο Ψυχάρη με 22,11%) ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 15.000.000 ευρώ. Μολονότι και οι δύο είχαν δεσμευτεί ρητά, πριν δώσει την έγκρισή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι θα αποσαφηνίσουν εγκαίρως το τι ακριβώς θα πράξουν με τη συμμετοχή τους, δεν το έκαναν. Προφανώς, όχι γιατί το ξέχασαν, αλλά με προφανείς σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με το θέμα της συμμετοχής των δύο βασικών μετόχων στην επιβίωση της εταιρίας...
Η υποχρέωση αυτή αναφέρεται ρητά στο ενημερωτικό δελτίο με τις δεσμεύσεις τους, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση στις 26/05/2015, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Δεν αναταποκρίθηκαν
Η μεν εταιρία Πήγασος είχε εκδηλώσει «την επιφύλαξή της ως προς τη μερική ή ολική άσκηση του δικαιώματος προτιμήσεως», αλλά κατέστησε σαφές ότι «σε κάθε περίπτωση, θα επαναπροσδιορίσει την πρόθεσή της προ της ενάρξεως της περιόδου διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών», ο δε Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη είχε εκφράσει «την πρόθεση να συμμετάσχει στην αύξηση, με πλήρη εκ μέρους του άσκηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, υπό την προϋπόθεση της μη σημαντικής μεταβολής των οικονομικών συνθηκών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα», αλλά ανέλαβε τη δέσμευση «να επαναεπιβεβαιώσει» τη στάση του «σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της περιόδου διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών».
Ομως, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος βασικός μέτοχος του Mega ανταποκρίθηκαν στη ρητή αυτή υποχρέωση, μολονότι άρχισε κανονικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαδικασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εκτός από την καταφανή στρέβλωση στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, ύστερα από αυτό δημιουργείται σοβαρό θέμα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία όφειλε να έχει παρέμβει.
Οι σκοπιμότητες των δύο βασικών μετόχων γίνονται αντιληπτές, αν υπολογιστεί και η δεινή οικονομική θέση τόσο των ιδίων όσο και του Mega. Αλλωστε, όλες οι μετοχές του ΔΟΛ και του Πήγασου, όπως και όσες τυχόν αποκτηθούν, θα είναι ενεχυριασμένες στο πλαίσιο του ομολογιακού δανείου. Για την τήρηση των χρηματοοικονομικών όρων του δανείου, η Τηλέτυπος έχει λάβει προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Το «γκρίζο» καθεστώς που επικρατεί στην Τηλέτυπος προκύπτει και από τις συνθήκες μετάδοσης των διαφημιστικών μηνυμάτων των βασικών μετόχων. Το ίδιο το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας αναφέρει ότι «οι απαιτήσεις της από τη ΔΟΛ Α.Ε. αφορούν σε απαιτήσεις από μεταδόσεις διαφημιστικών μηνυμάτων, από τις οποίες προκύπτουν και τα έσοδα της Τηλέτυπος από την εν λόγω εταιρία». Ενώ όμως οι συναλλαγές αυτές -όπως και με τον Πήγασο, ο οποίος, κινούμενος με μεγαλύτερη σύνεση, τις εξοφλεί (τίνι τρόπω, άραγε;)- πρέπει να είναι «σύμφωνες με τη συνήθη συναλλακτική πρακτική και την υιοθετημένη τιμολογιακή πολιτική», οι οφειλές του ΔΟΛ, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξοφληθούν, ανέρχονται σε 4.532.000 ευρώ. Παρά το ποσό-μαμούθ, μάλιστα, η Τηλέτυπος δεν έχει πρόβλεψη «για ενδεχόμενη αδυναμία είσπραξης οφειλόμενων ποσών από συνδεδεμένα μέρη», όπως αναγνωρίζει στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο της. Το σκάνδαλο παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, αφού τα 4.500.000 ευρώ αποτελούν την τιμολογηθείσα δαπάνη μετά τις ειδικές εκπτώσεις που παρέχονται στα ΜΜΕ ιδιοκτησίας των δύο εκ των μετόχων, δηλαδή του ΔΟΛ και του Πήγασου. Μετριοπαθείς υπολογισμοί καλά πληροφορημένων πηγών ανεβάζουν την πραγματική αξία των εν λόγω διαφημιστικών μηνυμάτων σε πάνω από 40.000.000 ευρώ!!!! Αν αυτό δεν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση οποιασδήποτε έννοιας ανταγωνισμού (κύριε Κυριτσάκη, δεν σας έλεγε τίποτα αυτό;), τότε τι είναι; Και βέβαια, πέραν της νοθεύσεως του ανταγωνισμού, υποκρύπτονται φοροδιαφυγή, αλλά και εισφοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ!!
Το ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι ότι, ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, το Mega συνεχίζει να προβάλλει ως δήθεν ειδήσεις, στη διάρκεια των κεντρικών ενημερωτικών δελτίων του, προσφορές και εκδόσεις των βασικών μετόχων του -ακόμη και για υπερήρωες κινουμένων σχεδίων!- που στην πραγματικότητα συνιστούν διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά ούτε καν τιμολογούνται. Εκτός, βέβαια, αν το ΕΣΡ (αυτή η περίφημη ανεξάρτητη Αρχή, για την τύχη της οποίας σφάζονται παλικάρια στο Κοινοβούλιο) θεωρεί ότι η κυκλοφορία του Superman σε καλαίσθητη, πολυτελή έκδοση αποτελεί είδηση ισάξια των αγροτικών κινητοποιήσεων και των βομβαρδισμών στη Συρία!
Ν. Παππάς: Δεν υπάρχουν άδειες για να αφαιρεθούν
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ανέφερε ότι «δεν θα αφαιρεθούν άδειες, γιατί δεν υπάρχουν άδειες». Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθουν αποκατάσταση της ομαλότητας και τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αρχής γενομένης από την ψήφιση της γνωστής τροπολογίας της 10/2/2016. Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι εφόσον είναι τέσσερα τα κανάλια, θα γίνουν τέσσερις διαγωνισμοί. «Ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλαπλούς γύρους, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει αρχικά ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια, μετά ο διαγωνισμός για τη δεύτερη, μετά για την τρίτη και, τέλος για την τέταρτη». Ως προς τη διαδικασία, ανέφερε ότι τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενώ η Digea θα μπορεί να μεταδίδει το σήμα «μόνο όσων καναλιών έχουν άδεια». Τόνισε, ωστόσο, ότι μπορεί οποιοσδήποτε να εκπέμψει αν επιθυμεί από την Κύπρο δορυφορικά.
Για τον περιορισμένο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα χορηγηθούν, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο περιορισμένος αριθμός των αδειών (τέσσερις) είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει ότι και ο διαγωνισμός θα γίνει και η ποιότητα θα μπορεί να εξασφαλιστεί και τα σχήματα θα είναι βιώσιμα», ξεκαθαρίζοντας ότι «τα μη βιώσιμα σχήματα δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, όπως είχαν τα κανάλια το προηγούμενο διάστημα». Μιλώντας για τη συνταγματικότητα της επίμαχης τροπολογίας και το ενδεχόμενο να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Ν. Παππάς είπε ότι «αν ήταν έτσι, θα υπήρχε ρητή αναφορά στο άρθρο 15 του Συντάγματος».
Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης - Ν.Δ.
Σε νέο πόλεμο ανακοινώσεων επιδόθηκαν το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση και η Ν.Δ., με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες.
Η Ν.Δ., επικαλούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας liberal.gr για τις άδειες στην Ε.Ε., κατηγορεί τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ότι «συνελήφθη ψευδόμενος για μια ακόμη φορά». Ο κ. Παππάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οφείλει να πάρει θέση. Αντί να απαντάει με διαρροές και ενημερωτικά σημειώματα, καλό θα είναι να μας πει αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων είναι αναληθή, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα» επισήμανε η Συγγρού.
Ο υπουργός Επικρατείας «σήκωσε το γάντι», τονίζοντας σε δήλωσή του ότι «η Ν.Δ. έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια». Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζει απόσπασμα το οποίο αναφέρεται στο συνολικό αριθμό τηλεοπτικών σταθμών. «Στο άθροισμα δηλαδή, ιδιωτικών και δημόσιων, περιφερειακών και εθνικών, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο άθροισμα είναι μερικές δεκάδες. Ομως, στη Γερμανία μόνο έξι (6) κανάλια συγκεντρώνουν τα εξής χαρακτηριστικά: επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή, γενικό περιεχόμενο, εθνική εμβέλεια, ελεύθερη λήψη, ιδιωτικά».
Η επικείμενη αδειοδότηση στην Ελλάδα, κατά τον κ. Παππά, «αφορά μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν όλα τα παραπάνω και που στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται από 2 έως 6. Στην Ελλάδα οι σταθμοί αυτού του τύπου, οι οποίοι έως τις 31/12/2015 βρίσκονταν σε καθεστώς «νόμιμης λειτουργίας», είναι οκτώ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας.
Επίθεση της Ζωής σε Παρασκευόπουλο
Το «εξωδικαστικό» ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το «παρών» στη συνέλευση έδωσαν ο υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκεύοπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και πλήθος δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων. Με αφορμή την αποστροφή του λόγου του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, όταν τόνισε ότι «βάσει της αρχής της επιείκειας, αν το Σύνταγμα ορίζει κάτι και αυτό δεν υπάρχει (σ.σ.: το ΕΣΡ), τότε ο εφαρμοστής θα πρέπει να γίνει και νομοθέτης», ο κ. Παρασκευόπουλος δέχθηκε την δριμεία κριτική της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
«Είναι ψευδές και πραγματικά οχληρό να ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έπαυσε όλα τα μέλη, όλα τα εν ενεργεία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» τόνισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, ενώ θέση στο ζήτημα κατά των ενεργειών της κυβέρνησης έλαβαν και οι κ. Λεβέντης και Βορίδης. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ένωσης Ειρήνη Γιανναδάκη αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα των διοικητικών δικαστηρίων, ενώ τόνισε πως στα διοικητικά πρωτοδικεία και τσ εφετεία εκκρεμούν πάνω από 300.000 υποθέσεις!
Πηγή: http://goo.gl/XmyFqh
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου