7 Μαρ 2016

«Πάρτα όλα» από την Άγκυρα: Θέλει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του επιλεγόμενου προσφυγικού


Τα θέλει όλα και θα πάρει τα περισσότερα η Τουρκία, το κράτος, που έχει αναγάγει το δουλεμπόριο σε μπίζνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ 20 δις για τη διαχείριση τοιυ προσφυγικού.


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει ακόμη ισχυρότερη βοήθεια προς την ΕΕ, ζητώντας ωστόσο την ίδια στιγμή μεγαλύτερα ανταλλάγματα σε μια διαπραγμάτευση που σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μοιάζει με «τουρκικό παζάρι».
Ειδικότερα, ο Α. Νταβούτογλου φέρεται να είναι πρόθυμος να δεσμευθεί στην επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των μη-σύρων μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, στην επιστροφή εκείνων που εντοπίζονται στα χωρικά ύδατα της γείτονος αλλά και στην πιο αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα ζητάει περισσότερα ανταλλάγματα. Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. που προβλέπονταν στη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου για την υποστήριξη των σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Όπως αναφέρει στο Reuters μία πηγή, η Άγκυρα επιδιώκει να λάβει το ποσό των 20 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των αιτημάτων της Άγκυρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι η κατάργηση της βίζας για τα ταξίδια τούρκων υπηκόων στην Ευρώπη από τον Ιούνιο, έτσι ώστε να μην περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο που είναι προγραμματισμένη αξιολόγηση για το συγκεκριμένο θέμα.
«Θα έχουμε ένα κανονικό τουρκικό παζάρι. Πρώτα θα σηκώσουμε τα χέρια μας στον αέρα και θα εκφράσουμε το σοκ μας για τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Μετά θα προσφερθούμε να ικανοποιήσουμε ένα πολύ, πολύ, πολύ μικρό μέρος αυτών που ζητά. Και μετά θα δούμε από εκεί και πέρα πως θα πάει το παζάρι», ανέφερε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μεταδίδουν ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες εκτός από την αύξηση της χρηματοδότησης και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, η τουρκική πλευρά ζητά να ξεπαγώσουν 5 κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή της πορεία -τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος- αλλά και μια αντιστοιχία 1 προ 1 ανάμεσα στους ανθρώπους που επαναπροωθούνται στην Τουρκία και εκείνους που θα μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη. 



Η πρόταση των Ευρωπαίων

Όπως αναφέρει το Reuters, από τη μεριά τους οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Άγκυρα επιπλέον 3 δισ. για το προσφυγικό, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης που θα κάνουν το οποίο επικαλείται το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ είναι ακόμη έτοιμη να προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με την ίδιο προσχέδιο, η ΕΕ δέχεται τη μετεγκατάσταση ενός σύρου πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε σύριο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα τουρκικά νησιά.   

Κίνδυνος εκτροχιασμού της Συνόδου 

Νωρίτερα, διπλωματική πηγή που μίλησε στους FT εξέφρασε ανησυχίες ότι οι αυξημένες τουρκικές απαιτήσεις, που κατατέθηκαν στο «παρά πέντε», μπορεί να εκτροχιάσουν μία ήδη δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, τη στιγμή που Ε.Ε. ευελπιστεί ότι το σχέδιο των επαναπροωθήσεων θα ελαχιστοποιήσει το βάρος που καλείται να σηκώσει η Γηραιά Ήπειρος και να αποκλιμακώσει τις πολιτικές πιέσεις που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο τούρκος πρωθυπουργός έβαλε «κανούργιες ιδέες» στο τραπέζι που εκτείνονται πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα.  «Προσφέρουν περισσότερα και και ζητούν περισσότερα», ανέφερε ο αξιωματούχος.  Όπως πρόσθεσε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε νέες προτάσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες και η Σύνοδος θα συνεχιστεί το απόγευμα σε μια απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία επ'αυτών.
Την υποβολή νέων προτάσεων από την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του τούρκου πρωθυπουργού Osman Sert. Όπως σημείωσε, ο κ.Νταβούτογλου ήρθε στις Βρυξέλλες με μία νέα πρόταση για μπει ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία. Ερωτηθείς εάν η Τουρκία ζητά περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο έδαφός της ο Sert δήλωσε: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω, τα 3 δισ. δεν είναι για την Τουρκία. Είναι για τους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία».
«Εκτός από αυτήν την πρόταση, η παρουσία της Τουρκίας στη Σύνοδο δεν συνδέεται μόνο με το ζήτημα του μεταναστευτικού, αλλάκαι με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ και με άλλα περιφερειακά θέματα. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μόνο για τους μετανάστες. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα θέμα για εμάς εδώ», σημείωσε. 
Σύμφωνα με τον Jacopo Barigazzi, τα νέα αιτήματα από μέρους της Τουρκίας αλλάζουν το πρόγραμμα της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Αντί για να ολοκληρωθεί η συνάντηση των 28 με τον τούρκο πρωθυπουργό νωρίς το απόγευμα και να ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις τουρκικές προτάσεις το απόγευμα. Μετά θα ακολουθήσει δείπνο όπου θα συμμετάσχει και πάλι ο τούρκος πρωθυπουργός. 



Ερντογάν: Να μας δώσει η ΕΕ τα 3 δισ. που μας υποσχέθηκε 

Νωρίτερα, σε μια απόπειρα άσκησης πίεσης προς την ΕΕ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να δώσει τα 3 δισ. που έχει υποσχεθεί προς την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. 
Ελπίζω ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισ. που υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει η ΕΕ για το προσφυγικό ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος της Δευτέρα.  «Έχουμε ήδη ξοδέψει 10 δισ. για 3 εκατομμύρια ανθρώπων. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. και από τότε έχουν περάσει 4 μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με αυτά τα χρήματα, αυτά τα 3 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. 


Τα νέα αιτήματα της Άγκυρας

Εν τω μεταξύ, τις τέσσερις απαιτήσεις που προέβαλε από χθες το βράδυ, στο μυστικό δείπνο με τη Μέρκελ, ο Νταβούτογλου, ως αντάλλαγμα τη συμφωνία σήμερα στη Σύνοδο, αποκαλύπτει ο ανταποκριτής του Politico, Matthew Karnitschnig
1) Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες. Η Κομισιόν δεν έχει τον προϋπολογισμό να προφέρει στην Τουρκία περισσότερα χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση πέραν των 3 δισ. θα πρέπει να έρθει απευθείας από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
2) Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας- όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.
3) Η Τουρκία θέλει επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.
4) Η Τουρκία θέλει να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες), αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση, ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες. Το θέμα της επανεγκατάστασης είχε φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν από λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.
Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές, σημειώνει το POLITICO. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, αναφέρουν ορισμένες πηγές. Αλλά το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και η επανεγκατάσταση θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε διμερή βάση, αναφέρουν άλλες πηγές.
Οι Γερμανοί έκαναν γνωστές τις απαιτήσεις της Τουρκίας στις υπόλοιπες χώρες σήμερα το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: